ABD, Çin'e karşı ortak arıyor

ABD, Çin’e karşı mücadelesinde müttefik arayışında. ABD Dışişleri, Çin ile mücadele edebilmek için Avrupa Birliği ile bir ortak masa kurmayı hedefliyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ortak masanın görevini “Çin'in dünya üzerindeki etkisini azaltmak” olarak tarif etti. Pompeo, bu nedenle Avrupa’daki güçleri Asya-Pasifik’e kaydırmaya başladıklarını vurguladı.

ABD, Çin'e karşı ortak arıyor

ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin yükselişini önleyebilmek için yeni ortaklar arıyor. ABD Çin’e karşı Avrupa Birliği ile ortak bir masa oluşturmaya arayışı içinde.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (Mayk Pompeo), Washington (Vaşingtın) merkezli düşünce kuruluşu “German Marshall Fund’un düzenlediği panelde konuştu. Pompeo, Çin’in Hindistan ve Güneydoğu Asya'daki Malezya, Endonezya, Vietnam ve Filipinler’deki üstünlüğüne vurgu yaptı. Bu üstünlük nedeniyle ABD'nin Avrupa'daki güçlerini Asya-Pasifik’e kaydırmaya başladığını açıklayan Pompeo, “Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile mücadelede yeterli hazırlıkları yaptığımıza ve kaynağımızın olduğuna emin olacağız” dedi.

Çin’e karşı Avrupa Birliği’nin de harekete geçmesi gerektiğini belirten ABD Dışişleri bakanı, “Çin, bizim sermaye piyasalarına erişebilirken, biz Çin'in piyasalarına erişemiyoruz. Yaşananların ciddiyetine dair transatlantik bir uyanış var” ifadelerini kullandı. Pompeo Avrupa Birliği ile Çin’in yükselişine karşı kurulacak “ortak masa”da bilgi paylaşımı ve atılacak adımların konuşulacağını söyledi.

Bu arada ABD’nin en büyük ticaret ortağı Çin oldu. Çin-ABD ikili ticaret hacmi nisan ayında, mart ayına kıyasla yüzde 43 oranında artarak 39,7 milyar dolara ulaştı. Böylece Çin, Meksika ve Kanada’yı geride bırakarak tekrar ABD’nin en büyük ticaret ortağı oldu.

ulusal.com.tr

abd çin