HSYK maddesi komisyonda kabul edildi
Meclis’i yetkisiz bırakacak 21 maddelik başkanlık sistemi teklifi, 18 maddeye düşürülerek Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Yasama, yürütme ve yargı yetkilerini tek kişiye verecek teklifle, Meclis'in denetleme aracı olan gensoru kaldırılacak. Cumhurbaşkanı partisiyle bağını kurup, genel başkan olabilecek. Askeri yargılar kapatılacak.
AKP'nin MHP ile uzlaştığı başkanlık sistemi hedefleyen Anayasa değişikliği teklifi tartışma ve itirazlara rağmen Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
10 Aralık'ta Meclis'e 21 madde olarak sunulan teklif 18 maddeye düşürüldü. Peki teklifte neler var?
Teklife göre, Cumhurbaşkanı partili olacak, isterse partisinde genel başkanlık da yapabilecek.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ
-Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Başbakanlık makamı ise kaldırılacak.
-Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları kendisi belirleyecek. Bakan olan kişinin milletvekilliği düşecek.
-3 Kasım 2019'da milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı seçimleri birlikte yapılacak.
- Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek. Bir kişi en fazla iki kez Cumhurbaşkanı olabilecek.
-Cumhurbaşkanının, yardımcılarının ve bakanların cezai sorumluluğu olacak. Ancak Cumhurbaşkanının siyasi sorumsuzluğu ise devam edecek.
-Cumhurbaşkanı, yürütme konusunda kararname çıkartabilecek, ihtiyaç görürse OHAL ilan edebilecek.
-Cumhurbaşkanı ile Meclis birbirini karşılıklı feshedebilecek.
-550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkartılacak.
Teklifle Meclis'in de yetkileri elinden alınıyor. Buna göre, hükümet güvenoyu almayacak, gensoru kaldırılacak.
Teklifle yargı alanında da önemli düzenlemeler yapıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üye sayısı 13 olacak. Üyelerden, 4'ünü Cumhurbaşkanı, 7'sini ise Meclis seçecek. Diğer iki üye ise Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarından oluşacak.
Askeri yargıların kapatılmasını da düzenleyen teklifle, Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemelerin kurulamayacağı hükmü getirilecek. Teklifte savaş halinde ise askeri mahkemelerin kurulabileceği belirtiliyor.
Teklife göre Anayasa Mahkemesi üye sayısı da 15'e düşürülecek, Milli Güvenlik Kurulu'ndan Jandarma Genel Komutanlığı çıkartılacak.
Teklifin 14'üncü maddesindeki, "Üst düzey kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı kararnamesiyle düzenlenir" başlığı 9'uncu maddeye eklendi.
Teklif metninden yedek vekillik ile "Merkezi idare görevlilerinin atanmasına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı kararnamesiyle düzenlenir" maddeleri ise çıkarıldı.
ulusalkanal.com.tr