Namrun Kalesi ziyaretçilerini bekliyor
Mersin'de restore edilen Namrun Kalesi ziyaretçilerini bekliyor. Toros Dağları'na yaslanan 1600 rakımlı kalenin geçmişi Hitit ve Asur medeniyetlerine kadar uzanıyor.
Mersin'in Çamlıyayla ilçesindeki tarihi Namrun Kalesi, restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. Geçmişi Hitit ve Asur medeniyetlerine uzanan kale, Orta Çağ'da birçok imparatorluk ve devlet tarafından savunma amacıyla kullanıldı.
Toros Dağları'nın eteklerindeki 1600 rakımlı Namrun Kalesi'ne, 400 basamaklı merdivenden oluşan zorlu bir tırmanışla ulaşılabiliyor. Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu gözetiminde Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca (YİKOB) bakım ve onarımı yapılan kale, turizme kazandırıldı.
Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Namrun Kalesi'nin, bölgenin birçok medeniyete ev sahipliğini yaptığını gösteren en önemli tarihi kalıntı olduğunu söyledi.
Üzerinde yığma taş duvar izleri bulunan, 40 metre yüksekliğindeki sarp uçuruma sahip kale, 3 ile 10 metreye ulaşan doğal kayalardan oluşuyor. Tepesinde Türk bayrağının bulunduğu kalede, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kocatepe'de çekilen fotoğrafının maketi de yer alıyor.
Hititler ve Asurlar tarafından "İllibru" olarak bilinen kale, daha sonra Bizans, Kilikya Ermeni Krallığı, Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuk Devleti ve Osmanlı Devleti yönetiminde savunma amacıyla kullanıldı. Dış duvarlarında Ermeni ve Bizans dönemi mimari özelliklerinin bulunduğunu kale, tarihin mimarisini günümüze taşıyor.