Necip Hablemitoğlu suikastinde yeni gelişme! Nuri Gökhan Bozkır yakalandı

Cumhuriyet aydını Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetinin şüphelilerinden eski asker Nuri Gökhan Bozkır isimli şahıs Ukrayna’da yakalandı. Cinayetten 17 yıl sonra ele geçirilen şüphelinin Türkiye’ye iadesi için Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları devreye girdi.

Necip Hablemitoğlu suikastinde yeni gelişme! Nuri Gökhan Bozkır yakalandı

Hablemitoğlu cinayetinin kritik ismi Ukrayna’da yakalandı. İadesi için çalışmalar sürüyor.

Akademisyen-Yazar Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu 18 Aralık 2002 tarihinde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi. Cumhuriyet aydını Hablemitoğlu, Köstebek adlı kitabında FETÖ'nün kirli yüzünü ortaya koymuş, terör örgütünü n hedefi haline gelmişti.

Kitabın çıkmasının hemen ardından suikasta uğrayan Hablemitoğlu cinayetine ilişkin yapılan soruşturma ilerleyememiş ve dosya rafa kaldırılmıştı. FETÖ çatı iddianamesine de giren suikast soruşturmasının, örgüt üyesi polisler tarafından bilinçli olarak karartıldığı daha sonra tespit edilmişti. Ankara Başsavcılığı’nca kurulan özel ekiple soruşturma yeniden başlatılmıştı. Savcılık, FETÖ'nün cinayetteki rolünü de mercek altına almıştı.

Soruşturma kapsamında Hablemitoğlu’nun ölümünden önceki 6 ay incelemeye alındı. Baz kayıtlarının incelenmesi sonucunda HTS kayıtlarından TSK’dan ihraç edilmiş eski bir asker Nuri Gökhan Bozkır isimli şüpheliye ulaşıldı. İnterpol’un şüpheli hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarttığı da öğrenildi.

Şüpheli Nuri Gökhan Bozkır yıllar sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir Türk restoranına düzenlenen özel operasyonla gözaltına alındı. Ukrayna’da 31 Temmuz’da görülen ilk duruşmada şüpheli uluslararası adli yardım ve ev hapsi talep etti. Talepleri reddedilen şüpheli kararı temyiz etti.

Ukrayna mahkemesinin tutuklu bulunan şüphelinin cezasını ev hapsine çevirdiği de ifade edildi. Ancak Kiev savcılığının başvurusu üzerine tutuklama talebiyle şüpheli hakkında yeniden dava açıldı. Duruşmanın 10 Ocak 2020’de görüleceği belirtildi.

Şüpheli Nuri Gökhan Bozkır'ın Ukrayna'da yargılanması devam ederken Türkiye'den de önemli bir adım geldi. Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı şüphelini Türkiye'ye iadesi için girişimde bulundu. Ancak şüphelinin iade edilmemek için Ukrayna’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

ulusal.com.tr

Ukrayna Ankara Üniversitesi Necip Hablemitoğlu doç. dr. necip hablemitoğlu