Artvin mücadele kararı aldı

Artvin’in HES tehditi altında olan iki ilçesinde halk toplantısı yapıldı. İki toplantıda da HES projelerine karşı sonuna kadar mücadele edilmesi kararlılığı çıktı.

Artvin mücadele kararı aldı

Artvin'de köylülerin karşı çıkmasına karşın yapılması planlanan HES'lere karşı halk toplantıları gerçekleştirildi. Arhavi ve Borçka'da yapılan toplantılarda köylüler HES projelerine karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Arhavi’de cuma günü yapılan halk toplantısına katılan YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Prof. Dr. Beyza Üstün halka HES’lerin ne anlama geldiğini ve bunlara karşı nasıl nasıl mücadele edilmesi gerektiğini anlattı. Derelerin Kardeşliği Platformunu temsilen söz alan Mehmet Gürkan ise Hopa'da, Kemalpaşa'da, Ardeşen'de ve Fındıklı'da halkın direnişini ile HES projelerinin hayata geçirilemediğini ifade etti.

'Bu mücadele siyasi bir mücadeledir'

Arhavi’den yapılan toplantıdan bir gün sonra Borçka’da gerçekleştirilen halk toplantısına da katılan Üstün burada da HES karşıtı mücadelenin altını çizerek, “Bu mücadele sadece su mücadelesi değildir. Sınıf mücadelesidir. Onlarca insanımız yaşamını yitiriyor bu inşaatlarda. Yapılan projeler siyasidir ve bizim mücadelemiz de siyasi olmak zorundadır. Örgütlenmekten korkmayalım” dedi. Üstün’den sonra söz alan köy muhtarları da köylerinde HES’lere geçit vermeyeceklerini belirtti.

Fındık, tütün üretimi ve arıcılık faaliyelerinin yoğun olarak yapıldığı Borçka’da HES yapımının planlandığı mevcut dere üzerinde kurulu 20 su değirmeni köy halkı için önemli bir geçim kaynağı.

İki HES yapılması planlanıyor

Artvin’in Arhavi ilçesinde 2012 yılında yapımına başlanan Kavak HES projesinin tamamlanması için, belediye tarafından imar planlarında değişiklik yapılarak şehir içi HES projesine imar izni verildi. Köylülerin projeye karşı çıkmasına karşın, Arhavi Elektrik Üretim şirketi, Çifteköprü Deresi ile Kapisre Deresi’nin üzerinde HES barajı yapmak için 2012 yılında ÇED olumlu raporu alarak sondaj çalışmalarına başladı. Artvin İli Borçka İlçesi Kaynarca ve Alaca Köylerini kapsayan sınırlar içerisinde, Yeşilce Enerji Üretim A.Ş. tarafında, 705 m. İle 300 m. kot aralığında Işıklı HES1 ve Işıklı HES2 adıyla, iki HES yapımı planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

mücadele hes artvin