Obama-Erdoğan görüşmesinin ayrıntıları basına yansıdı

Obama-Erdoğan görüşmesinin ayrıntıları basına yansıdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Amerika Başkanı Obama dün 15 ayın ardından bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ayrıntıları basına yansıdı. Erdoğan, IŞİD tehdidi gerekçesiyle Irak'a gönderilen silahların açılım sürecini tehlikeye atabileceğini vurguladı.

"Bölgede devam eden bir çözüm sürecindeyiz. Bu süreçte silahların kontrolsüz bırakılması bizim iç barışımıza da tehlike oluşturur, çözüm sürecimizi geciktirir. Silahlar dönüp bizim çözüm sürecimizi vurabilir."

IŞİD'e karşı Bağdat'ın silahlandırılmasına karşı olduğunu belirten Erdoğan, Obama'dan IŞİD'e karşı koalisyon yerine ittifak kurulmasını istedi.

"Koalisyon değil, ittifak kurulmalı. Oluşturulacak koalisyonun başta Bağdat merkezi yönetimine silah vermesine karşıyız. Burada bırakılan silahlar bugün IŞİD’in elinde. IŞİD’e karşı oluşturulacak bir koalisyon Esad’ı da güçlendirmesin."

Erdoğan, IŞİD'e karşı kurulacak koalisyonun, IŞİD'in elindeki 49 Türk rehineyi tehlikeye atabileceğini belirtti. Erdoğan, "Koalisyon ve girişimleri sonucu IŞİD’in elindeki vatandaşlarımız zarar görebilir. Vatandaşlarımızın ABD’li gazeteciler gibi öldürülmesini istemiyoruz. Bizi bu konuda anlamanızı bekliyoruz" dedi.

Amerika ve Batılı ülkelerin çelişkili böge politikalarından şikayet eden Erdoğan, NATO'nun yeni bir soğuk savaş stratejisine dönmesine de karşı olduğunu ve Rusya ile aralarını bozmak istemediğini söyledi.

"Öncelikli olarak Rusya’ya karşı takınacağınız tavır konusunda kendi aranızda uzlaşın. İttifakın Soğuk Savaş ortamına sokulmasına biz karşıyız. Aynı şey Irak’ta da oldu; siz gidiyorsunuz ama biz bölge ülkesi olarak buradayız. Eğer enerji ve ticaret konusunda ihtiyacınız varsa bunun için yardımcı olmaya da hazırız. Biz Kırım’daki oldu bittiyle işgali tanımıyoruz ancak komşumuz Rusya ile ilişkilerimizi de bozmak istemiyoruz."

ulusalkanal.com.tr

erdoğan Obama ışid