Ulusal Kanal Fransız Anayasa Mahkemesi’nin karar dosyasına ulaştı

Ulusal Kanal Fransız Anayasa Mahkemesi’nin karar dosyasına ulaştı

Ulusal Kanal, Fransız Anayasa Mahkemesi’nin karar dosyasına ulaştı. Dosyaya, AİHM’de görülen Perinçek-İsviçre davası damga vurdu. Fransız Anayasa Mahkemesi hazırladığı toplam 33 sayfalık dava dosyasının 6 sayfasını, yani beşte birini AİHM’nin Perinçek lehine verdiği karara ayırdı.

Karar dosyası, AİHM Büyük Daire kararının toplam 30 maddesini bütünüyle alıntıladı. Bunların arasında; Holokost ile 1915 olayları arasındaki farkı tespit eden ve 1915 olayları ile ilgili tarih tartışmasının özgürlüğünü vurgulayan maddeler; Perinçek’in görüşlerinin meşruiyetini kabul eden ve özellikle kendisinin Ermenileri değil emperyalistleri hedef aldığının altını çizen maddeler; yine 1915 olaylarının tarihselliği ve coğrafi uzaklığını vurgulayan ve Avrupa mahkemelerinin yetkisini sınırlayan maddelerle birlikte, uluslararası kamuoyunda 1915 ile ilgili görüş birliği oluşmadığını tespit eden maddeler dikkati çekti.

ESKİ MECLİS BAŞKANI: PARLAMENTOLAR TARİH YAPAMAZ

Yine karar dosyasında eski Fransa Meclis Başkanı Bernard Accoyer’nin raporuna da yer varildi. Accoyer yazılı olarak sunduğu görüşte parlamentoların tarih konularında karar vermesinin yanlış olduğunu, parlamentoların tarih politikası yeri olmadığını, Holokost’un bu hem tarihsel açıdan, hem de mahkeme kararı mevcut olduğu için farklı olduğunu belirtiyor.

FRANSIZ DEVRİMİ VURGUSU

Karar dosyasında 1789 Fransız Devrimi ve onun ilan ettiği insan ve yurttaş haklarına geniş vurgusu yapılması dikkatleri çekti. AİHM Davası’nda da Perinçek de hakimleri “yeni cadı avları başlatmamaya, bunun yerine Avrupa’nın aydınlanmacı geleneğine dayanmaya çağırmıştı”.

ERMENİ SİTELERİ SUSKUN

Diğer yandan soykırım yalanı konusunda dünya çapında tüm gelişmeleri izleyen Ermeni haber sitelerinin Fransız Anayasa Mahkemesi’nin kararını hemen hiç haberleştirmemeleri de dikkatleri çekti. Mahkeme kararını haberleştiren az sayıda haber kaynağı ise, davaya Ermeni kökenli avukatların müdahil olduğunu, Gayssot Yasası’nın 1915 olaylarını kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ettiklerini duyurmadı.

ulusalkanal.com.tr

ulusal kanal