BM'den Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne kınama

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin füze denemelerini Birleşmiş Milletler de kınadı. Amerika da Güney Kore'ye destek mesajı yayınladı. Japonya ise "Biz barışçıl bir ülkeyiz. Artık yeter" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin 5 Mart'taki balistik füze denemeleri ile ilgili acil bir toplantı yaptı. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Güvenlik Konseyi Başkanı İngiltere'nin Birleşmi Milletler Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft (Metyuu Raykıroft) füze denemelerinin gerilimi artırdığını söyledi. Raycroft, Güvenlik Konseyi'nin Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerden yaptırım kararlarını uygulamalarını istediğini söyledi.

ABD'nin Daimi Temsilcisi Nikki Haley de "Kore'nin füze denemeleri karşısında bölgeye füze savunma sistemi konuşlandırmamamız için tek bir neden söyleyin? Müttefikimiz Güney Kore'yi orada tek başına bırakmayacağız" dedi.

Haley füzesavar sistemlerinin hedefinin kesinlikle Çin olmadığını, amacın Güney Kore'nin savunulması olduğunu belirterek "Bu mücadelede Çin'in de desteğine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağı ve bunun casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceği gerekçeleriyle karşı çıkıyor.

Japonya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Koro Bessho da "Kore'nin Japonya yönüne füze atmaya hakkı yok. Biz barışçıl bir ülkeyiz, kimseye karşı düşmanca tutumumuz yok. Artık yeter." dedi.

ulusalkanal.com.tr

bm Kore kınama