İhracatçılara yönelik teklif yasalaştı
İhracatçılara yönelik yatırım ve üretim teşvikini içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun ile ilk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde işleticilerin elde ettikleri kazançlar, gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne gerekli sermaye katkısı sağlanması için düzenleme yapılacak.
İhracatçılara yönelik yatırım ve üretim teşvikini içeren kanun teklifi Meclis’ten geçti.
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan teklifle İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'ne gelir, damga, harç, katma değer vergisi, kurumlar vergisi muafiyeti tanınacak. Şirket, yalnızca ihracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet edecek.
İlk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde işleticilerin elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Vergi muafiyeti 30 yılı geçmemek şartıyla ilk faaliyet ruhsatındaki süre ile sınırlı olacak.
İHRACATI GELİŞTİRME A.Ş’YE SERMAYE KATKISI SAĞLANACAK
Kanun ile İhracatı Geliştirme AŞ’ye ihracatçı birliklerince gerekli sermaye katkısı sağlanması için düzenleme yapılacak. Şirkete aktarılmak üzere ihraç bedelinin on binde üçüne kadar kesinti yapılacak.
ESNAF, KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE, ÇEK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK
Kanun ile Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda da değişikliğe gidilecek. Meslek kuruluşu üyelerine sabit iş yeri olanların iş yeri adresi bilgilerini içeren listeye erişim yetkisi verilecek. Elde edilen kişisel veriler, sadece meslek kuruluşu organlarında görev almak isteyen adayların bu kuruluşların üyelerine ulaşabilmeleri amacıyla kullanılabilecek.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun kaçak eşya naklinde kullanılan taşıtlara yönelik hükümleri de düzenlenecek. Sicile kayıtlı olmayan ya da soruşturma ve kovuşturma devam ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanıldığında el konulan taşıt alıkonulacak.
Çek Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. Çekin düzenlendiği tarihten önce çeklerin ödenmek için ilgili bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemede uygulama süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak.
Teklife Genel Kurul’da sonradan eklenen madde ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yönetimi Kanunu’nda değişiklik yapılacak.
BAKANLIĞIN İSMİ ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM BAKANLIĞI OLACAK
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilecek. Göç idaresi Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Başkanlığı olarak yeniden teşkilatlandırılacak. İklim Değişikliği Başkanlığı kurulacak.