Yeni asgari ücret zammı ile kaç öğün geçinilir?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısından emekçiye 2014 yılının ilk 6 ayı için 43 TL zam çıktı. Bu zam bakın işçiye ne “kazanım” sağlayacak?

Yeni asgari ücret zammı ile kaç öğün geçinilir?

İşçi sınıfının vazgeçilmezidir çay-simit. Şu an çayın ortalama fiyatı 1.50 TL. Simit ise son yapılan zamla 1.40 TL’ye çıktı. Yani işçinin en ucuz bir öğününün toplam maliyet 2.90 TL. 43 TL’lik zamla işçi, 14 öğünlük bir “kazanım” elde etmiş oldu.

43 TL nelere eşit?

43 TL, tek otobüsle işine gidip gelen bir kişi için 11 günlük yol parasına eşit.

Diyelim ki, İstanbul’da oturuyorsunuz. İzmir’den göçtünüz. Bayramlar dışında şehir dışındaki akrabalarınızı görme şansınız yok. Siz de bir bayramlık da olsa İstanbul’un yorucu hayatından uzaklaşmak istiyorsunuz. Akrabalarınızın yanına gitmek için bilet almaya kalksanız, bilet fiyatı 50 TL. Yani bu zamla bir otobüs bileti dahi alamıyorsunuz.

Açlığa devam

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsilen toplantıya katılan Türk-İş, 4 kişilik bir aile için açlık sınırının Bin 82 TL, yoksulluk sınırının 3 bin 523 TL olduğunu söylüyor. 846 TL, Türk-İş’in belirlediği açlık sınırının yüzde 78’ine, yoksulluk sınırının yüzde 24’üne denk geliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye’de asgari ücretle çalışan 15 Milyon emekçiyi yine açlığa mahkum etti.

ulusalkanal.com.tr