İstiklal Marşı kabülünün 99. yıl dönümü! Mehmet Akif Ersoy kimdir? Marş ne zaman yazıldı?
Kurtuluş Savaşı sırasında yazılan ve o dönemin duygu dünyasını en iyi yansıtan şiiri yazarak, tüm Türk vatandaşlarının göğsünü kabartan İstiklal Marşı'nın kabülünün 99. yıl dönümündeyiz...
İstiklal Marşı, Anadolu’da Millî Mücadele’nin devam ettiği sırada bir yarışmanın yapılması ile gündeme gelmiştir. Mehmet Âkif Ersoy ilk olarak karşılığında para verilmesine karşı çıkarak yarışmaya katılmaz fakat daha sonra İstiklal Marşı herkes tarafından beğeni toplar. Şiir, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.
Mehmet Akif Ersoy’un en bilinen eseri olan “Safahat”, 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 yılında yazdığı birinci bölümde Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini; 1912 yılında yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir. 1913’de Safahat’ın üçüncü bölümü olan “Halkın Sesleri”ni ve 1914 yılında dördüncü bölüm “Fatih Kürsüsünde”yi yazdı. Ardından 1917 tarihli “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihli “Asım”ı yazdı. Son ve 7. bölüm olan “Gölgeler”i 1933 yılında yazdı. Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık eserine “İstiklal Marşı”nı koymayarak bu eserini Türk Milleti’ne armağan etmişti.
Başlangıcı 1911 olan “Safahat”, 1933 yılında tamamlandı. Özmer Ziya Doğrul, Mehmet Akif Ersoy’un kitaplarına almadığı şiirlerini de ekleyerek eseri, 1943 yılında tekrar yayımladı. Ardından 1987 yılında M. Ertuğrul Düzdağ, eseri önceki baskıları arasındaki farkı gösteren yeni bir basımını yaptı. “Kur’an’dan Ayet ve Hadisler” ve “Mehmet Akif Ersoy’un Makaleleri” adlı çalışmaları da ölümünden sonra yayımlanmıştır.
Mehmet Akif Ersoy, biyografisi için buraya tıklayınız.