Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve ABD'den tarihi adım

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Amerika arasındaki ilişkiler tarihi bir eşikte... Kısa bir süre önceye kadar, karşılıklı tehditlerle yürüyen ilişkilerde Güney Kore'nin de aracı olmasıyla diyalog yolu açıldı. Washington, Pyongyang'dan gelen görüşme talebini geri çevirmedi. Amerika Başkanı Trump ve Kore lideri Kim'in yakın zamanda bir araya gelmesi bekleniyor.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerinde bir dönüm noktasından geçen Güney Kore, ABD hattında da temaslarını sürdürüyor.

Pyongyang ile Washington arasında gayrıresmi elçi rolü üstlenen Güney Kore'den tarihi bir açıklama geldi.

Buna göre ABD Başkanı Donald Trump ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong Un Mayıs ayı sonuna bir araya gelecekler.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un'un görüşme talebini ABD Başkanı Donald Trump'a iletti, Trump da bu daveti kabul etti.

Hafta başında Kuzey'e giden ve Kim'le görüşen ilk Güney Koreli heyetin başındaki isim Chung da Kore tarihine geçen isim oldu.Chung, bu temaslarının ardından Amerika'da Donald Trump ile biraraya geldi.

Bu duyurunun ardından Trump da doğrulama tweet'i attı.

"Kim Jong Un, Güney Koreli Yetkililerle yalnızca nükleer faaliyetleri dondurma değil tamamen nükleersizleşme hakkında konuştu. Ayrıca bu süreçte Kuzey Kore deneme yapmayacak. Büyük yol kat ediliyor ama uzlaşıya varılana dek yaptırımlar kalkmayacak. Görüşmenin planları yapılıyor."

Washington ile Pyongyang arasında resmi diplomatik ilişki bulunmuyor. Dolayısıyla aksi yönde bir gelişme olmaması halinde Trump ve Kim görüşmesiyle uzak Asya'da yeni bir dönem başlayacak.

ulusal.com.tr

abd kore demokratik halk cumhuriyeti