Zafer penguen hareketinin

Şili'de 2006 yılından bu yana devam eden ücretsiz eğitim eylemini Penguen Hareketi olarak bilinen öğrenciler kazandı. 9 yıllık mücadeleye yenik düşen Şili hükümeti 2016'dan itibaren üniversitelerin parasız olacağını açıkladı.

Zafer penguen hareketinin

Şili'de yıllardır devam eden penguen hareketinde zafer öğrencilerin oldu.

Ülkelerindeki eğitim sisteminin eşitlikçi olmadığı için eylem yapan öğrenciler, 2006 yılında sokağa çıktılar, kampüsleri işgal ettiler, polisin sert müdahalesi ile dünya gündemine geldiler.

Yoksulların bütçe ayrılmayan devlet okullarında okumak zorunda kalması buna rağmen yüksek harç ücretleriyle karşılaşan öğrencilerin eylemleri, siyah beyaz kıyafetler giydikleri için zamanla penguen hareketi adını aldılar.

Şili hükümeti 9 yıllık mücadelenin sonunda öğrencilerin taleplerini kabul etti.

İçişleri Bakanı Rodrigo Panailillo 2016 Mart'ından itibaren üniversitelerin ücretsiz olacağını açıkladı. Panailillo eğitim sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi için çalıştıklarını söyledi. Ülkede ücretsiz eğitim meclis'ten geçirilen yasak ile kanunlaştı.

Ücretsiz eğitim kararı, eğitim konusunda eleştirilen hükümetin halk arasındaki desteğinin yüzde 38 azaldığının ortaya çıkmasının ardından geldi.

Şili hükümeti yapacağı mali reformlarla eğitime her yıl 8,3 milyar dolar ayıracak. Bu amaçla ülkede bazı kalemlere çok düşük oranlarda ek vergi getirildi. Toplanacak bu vergilerle ücretsiz eğitim sunulacak.

ulusalkanal.com.tr