Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görev sürelerinin sınırlanması planlanıyor

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süreleri ile üye sayılarını yeniden düzenleyecek değişiklikte son aşamaya gelindi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa son şeklini Bakan Bekir Bozdağ verecek.

Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görev sürelerinin sınırlanması planlanıyor

Adalet Bakanlığı'nın yüksek yargı kurumlarıyla ilgili değişiklik taslağında sona yaklaştığı belirtildi.

Yargıtay ve Danıştay'da yapılması planlamanan düzenlemede en kritik değişiklik üyelerin görev süreleriyle ilgili. Mevcut uygulamaya göre emekliliğe kadar süren yüksek yargı üyeliklerinin sınırlandırılması planlanıyor. Bu konuda 3 farklı alternatif oluşturuldu. Yüksek yargı üyeleğinin 5 yıl veya 7 yıl ile sınırlandırılması ihtimalleri üzerinde duruluyor. Bir diğe olasılık ise 5+5 yıllık görev süresi.

Yargıtay ve Danıştay’da görev yapan 711 hakim ve savcıyı yakından ilgilendiren düzenlemede son aşamaya gelindiği taslaktaki alternatif öneriler hakkında son kararı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın vereceği öğrenildi. Değişikle birlikte Yargıtay ve Danıştay'daki üye sayılarının da düşürülmesi planlanıyor.

Düzenlemeye göre görev Yargıtay ve Danıştay üyelerinin atanması Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun insiyatifinde olacak. Görev süresi sona eren üyelerin yeniden atayabileceği gibi ilk derece mahkemeleri, savcılıklar veya istinaf mahkemelerinde de görevlendirilebilecek.

ulusalkanal.com.tr