Hollanda kadar toprak kaybeden Türkiye Afrika'dan arazi kiralayacak!
Son 25 yılda yaklaşık Hollanda büyüklüğünde tarım arazisini hatalı politikalar yüzünden kaybeden Türkiye, Afrika’dan arazi kiralayacak…
Yusuf Yavuz
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de 24 milyon hektar tarım arazisi bulunduğunu ancak bunun yılda 50 ila 100 bin hektarlık kısmının tarım dışına çıktığını itiraf ederek, hükümet olarak tarım arazilerinin korunmasını sağlamak ve miras yoluyla bölünmesini önlemek amacıyla yasal düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
'YAĞLI TOHUMLARI ORADA ÜRETME YOLLARINI DENEYECEĞİZ'
Türkiye'nin yağlı tohumlu bitkilere ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, "Yağlı tohumları biz ülkemizde desteklemeye devam edeceğiz. Ancak diyelim ki bazı ülkelerde böyle bir kiralama durumu olur ise, bu yağlı tohumları orada da üretme yollarını deneyeceğiz. Hayvancılıkla ilgili olarak da belki komşu ülkelerde ve soydaşlarımız bünyesinde atılması gereken adımlar olabilir" diye konuştu.
'GELİŞMİŞ ÜLKELER DE AFRİKA'DAN ARAZİ KİRALIYOR'
Sanayileşmeyle birlikte tarım arazilerini kaybeden ‘gelişmiş’ ülkelerin Sudan ve Etiyopya gibi Afrika ülkelerinden arazi kiralama yoluna başvurduğunu anımsatan Çelik, bu yolla Afrika’daki 203 milyon hektar arazinin başka ülkeler tarafından kiralandığını söyledi.
'DIŞARIDAN ARAZİ KİRALAMAK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'
Geleceğin savaşlarının gıda üzerine olacağını dikkate alarak herkesin bugünden önlem aldığına dikkat çeken Bakan Çelik, "Biz hem kendi ülkemizin çok daha sağlıklı ve yeterli düzeyde üretimi sağlaması konusunda gerekli çabaları göstereceğiz. Ama dışarıdaki verimli arazilerin de ülkemize gelir olarak, ürün olarak kazandırılması konusunda da üzerimize düşeni gerçekleştireceğiz. Yoksa burada bir sıkıntının ürünü olarak bu gündeme gelmiş değil, dünyadaki bütün gelişmiş ülkelerin yapmış oldukları, başvurdukları bir yöntemdir" görüşünü dile getirdi.
'NİTRATLI GÜBRE YASAĞI SORUN YARATMAYACAK' AÇIKLAMASI
Terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığını gerekçe göstererek nitratlı gübre kullanımının yasaklanmasıyla ilgili de konuşan Bakan Çelik, "Ülkemizde tüketilen gübrenin yaklaşıkyüzde 30'u olan 1,5 milyon tonu nitratlı gübre. Yani 4 milyon tonu diğer gübreler. Hem sezonu dikkate aldığımızda hem de diğer gübrelerin kullanılıyor olduğunu göz önüne aldığımızda üreticide ve sektörde bir sıkıntının olmayacağını görebiliriz" dedi.
TÜBİTAK, PATLAMAYAN GÜBRE YAPACAK
Nitratlı gübrenin bitkiye azotu çok kestirme yoldan almasını sağladığını, böylelikle bitkinin hızlı geliştiğini belirten Bakan Çelik, "Yasaklama kararından sonra TÜBİTAK ve sektörle bir araya geldik. Bu gübrenin patlayıcı özelliğini kaybettirecek, ama bitkiye de bir şekilde mutlaka alması gereken azotu da verebilecek bir hale getirilmesi amacıyla şu anda teknik düzeyde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
AFRİKA'DAN ARAZİ KİRALAMAK 'TOPRAK GASPI'
Afrika ülkelerinde arazi kiralama konusunu 'toprak gaspı' olarak nitelendiren bilim insanları ve araştırmacılar, Türkiye'nin Sudan ya da Etiyopya'dan arazi kiralamasının halka bir yarar sağlamayacağına dikkat çekerek, bunun, monokültür tarım üretimi yapan büyük şirketlere kazanç sağlamaktan başka bir işe yaramayacağı görüşünü savunuyor. Siyasi ve ekonomik baskılarla Afrika'daki yerel toplulukların ellerinden gaspedilerek alınan verimli tarım arazileri, 'yeni sömürgecilik' döneminin yarattığı en önemli küresel sorunların başında geliyor.
TÜRKİYE SON 25 YILDA HOLLANDA KADAR TOPRAK KAYBETTİ
Türkiye son 25 yılda Hollanda büyüklüğünde (4 milyon hektar), son 12 yılda ise Belçika büyüklüğünde (3 milyon hektar) tarım arazisini kaybetti. Ancak Konya'dan biraz büyük bir alana sahip olan Hollanda'nın yıllık tarımsal ihracatı, Türkiye'nin 4 katından fazla. Konut, otel, üniversite, sanayi tesisi, enerji, madencilik ve otoyol gibi projelere kurban edilen tarım arazilerinin amacı dışında kullanımına izin veren düzenlemelere karşı meslek odaları yıllardır hukuk savaşı yürütüyor. Ancak kamu spotları hazırlayarak tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmaması için kamuoyunu uyaran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu davalarda 'davalı' olarak yargı kayıtlarına geçmesi ise ortadaki çelişkiyi gözler önüne seriyor.