2019 yılı Bütçe Kanunu Meclis'te kabul edildi

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk bütçesi Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. 2019 yılı bütçesinin gideri 961 milyar lira, geliri 880 milyar lira olarak belirlendi. Yaklaşık iki ay süren görüşmeler ise bir hayli gergin geçti.

2019 yılı bütçesi Meclis'te kabul edildi.

Yeni yıl bütçesi, 961 milyar lira gider, 880,4 milyar lira gelir olarak belirlendi. Bütçe açığının ise 80,6 milyar lira olması hedeflendi.

Bütçede en yüksek pay ise 113 milyar 813 milyon lira ile Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrıldı. Ancak MEB bütçesinin çoğunluğu SGK ve personel giderleri için belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığını, 103 milyar lira ile Aile, 48 milyar ile Sağlık, 46,5 milyar lira ile Milli Savunma Bakanlığı takip etti.

İktidar 2019 yılı bütçesini tasarruflara ve yatırımlara dayandığını savundu.

CHP ile İyi Parti ise yeni yıl bütçesinin faizcilere yaracağı, vatandaşa ise katkısı olmayacağı görüşünde. İki parti de bütçe teklifine ret oyu verirken MHP evet oyu kullandı.

Son oturumada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yer aldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 23 Ekim'de başlayan görüşmeler 21 Aralık'ta Genel Kurul'da tamamlandı. Yaklaşık iki süren görüşmeler ise bir hayli gergin oldu.

İktidar ile muhalefet partileri arasında siyasi gündem üzerinden çeşitli polemikler yaşandı. AKP ile CHP arasında ağırlıklı olarak FETÖ, AKP ile HDP arasında PKK, AKP ile İyi Parti arasında ise HDP tartışması öne çıktı.

ulusal.com.tr

tbmm