İran Genelkurmay Başkanı Muhammad Hüseyin Bageri, Ankara'da

Ortadoğu’da kritik gelişmelerin yaşandığı bir süreçte İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri Türkiye'ye geldi. Bagheri, temaslarına mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar'la görüşerek başladı. Ajandasında, İdlib ve Telafer'deki son gelişmelerle gelen Bagheri'ye PKK'nın İran kolu PJAK'a karşı mücadelenin komutanı Muhammad Hakpur da eşlik ediyor.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammad Hüseyin Bageri, Ankara'da

Suriye, Irak ve Körfez'de kritik gelişmeler yaşanırken Tahran'dan Ankara'ya en üst düzeyde ilk askeri ziyaret yapılıyor.

İranGenelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın davetlisi olarak Ankara'ya geldi. İranlı generale, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Pahimpur, İran Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat ve Güvenlik Dairesi başkan yardımcısı eşlik ediyor. Bu isimlerin yanı sıra PKK'nın İran kolu PJAK'a karşı mücadelenin komutanı İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri komutanı General Muhammad Hakpur da heyette yer alan isimlerden.

3 gün Ankara'da üst düzey temaslarda bulunacak Bagheri'nin ilk durağı Genelkurmay karargahı oldu. Bagheri, karargahta mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar'la görüştü.

General Bagheri, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la da görüşecek.

Terörizmle mücadele, bölgesel gelişmeler, ikili savunma ve sınır işbirliği konuları ziyaretin ana eksenlerini oluşturuyor.

Bu kapsamda, Irak Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı hedeflediği bölünme referandumu, ziyaretlerin önemli bir konu başlığı. İran ve Türkiye bölgesel yönetimin referandumuna tepki gösteriyor. İranlı genelkurmay Başkanı, daha önce yaptığı bir açıklamada, referandumun bölgede yeni sorunları tetikleyeceğini söylemişti.

PKKve terör örgütünün İran kolu PJAK ile mücadele ve İdlib'deki son gelişmeler de masaya yatıracak gündem başlıklarından. Bu çerçevede, İdlib’in çatışmasızlık bölgesi olmasına dair atılacak adımlar ve çalışmalarda gelinen aşama ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

Ziyarette öne çıkan bir diğer başlık ise Irak ordusu ile İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Telafer'e düzenlediği operasyonlar. Sunni Türkmenlerden oluşan Telafer’e yönelik operasyona ilişkin Türkiye’nin bazı endişeleri var. Ankara’nın, ziyaret kapsamında endişelerini Tahran'a aktarması bekleniyor.

Suudi Arabistan ve Mısır'ın öncülüğünde Katar’a yapılan ambargoyla tırmanan Körfez krizi de İran'lı heyetin ajandasındaki bir başka konu. Temaslarda Körfez ülkeleri ile İran arasındaki gerilim de ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

ulusal.com.tr

ankara iran genelkurmay