İşte Türkiye'deki NATO üsleri
NATO'nun Türkiye'de kaç askeri üssü var? Bu üslerde hangi faaliyetleri yürütüyor. Türkiye bu üsler nedeniyle hangi risklerle karşı karşıya
Ankara adım adım NATO'yle bağlarını koparırken dikkatler Türkiye'deki NATO üslerinde... En önemli soru NATO'nun Türkiye'de kaç üssü var?
Türkiye’de NATO’ya ait bilinen 28 üs var. Ancak gizlilik gereği açıklanmayan üsler de mevcut. Bu üslerin sayısı bilinmiyor.
En kritik üs İncirlik Hava Üssü. Yönetimi ve denetimi TSK’da. Ancak NATO’nun en önemli bölgesel depo üssü. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin 39. Ana jet üssü de burada görev yapıyor. Özellikle Suriye ve Irak gibi bölge ülkelerine yönelik örtülü ya da açık saldırılarda İncirlik kullanılıyor.
İncirlik'te Türkiye'yi hedef alabilecek ya da nükleer bir savaşta Türkiye'yi hedef ülke konumuna sokacak nükleer silahlar bulunuyor.
Afyonkarahisar'daki askeri havaalanı Türkiye’nin en büyük askeri havaalanı. Aynı zamanda NATO’nun da 2. büyük havaalanı. "Ana Jet Bakım Üssü" olarak kullanılan üs sivil uçuşlara kapalı.
İzmir’in 17 kilometre kuzey batısında bulunan Çiğli Ana Jet Üssü de Avrupa’daki Amerika hava Kuvvetleri’ne bağlı. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmış durumda. İzmir Hava Üssü, NATO’nun Türkiye’deki en eski üssü. Amerika'nın 16. hava filosu da bu üste.
Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı. Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS’lar buraya yerleştirildi.
İstanbul'daki Şile üssü. Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda olan bir atış alanı özelliğe sahip.
Balıkesir 9. Hava Jet Üssü. Üste 6 adet "vault" denilen füze rampası mevcut.
Malatya Erhaç’ta bulunan askeri üs. Amerikan hava kuvvetleri için atom bombası deposu. Aynı zamanda NATO'nun askeri tesisi.
Türkiye'de çok sayıda hava üssü de Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi olarak kullanıyor. Bu üsler, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de yer alıyor.
Muğla Aksaz Deniz Üssü de NATO kapsamında görev yapıyor. Bunların dışında NATO'nun Türkiye'de onlarca erken uyarı istasyonu bulunuyor.
NATO üsleri aynı zamanda bölgede oluşturulmak istenen ikinci İsrail için de destek üsleri olarak kullanıldı. Suriye ve Irak'ın kuzeyinde oluşturulan bölgelere askeri ve lojistik yardım bu üslerden yapıldı.
ulusal.com.tr