Bedelli askerlik düzenlemesi netleşti: Yaş ve miktar açıklandı

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bedelli askerliğe ilişkin açıklama AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan geldi. Açıklamada Turan bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin kısa sürede Meclis’e sunulacağını bildirdi. Askerlik hizmetinde 25 ya da 28 gün üzerinde duruluyor. Öte yandan 31 Aralık 1993'ten önce doğanlar bedelliden yararlanabilecek

Bedelli askerlik düzenlemesi netleşti: Yaş ve miktar açıklandı

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bedelli askerlik ile ilgili açıklamayı AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan yaptı.

Turan, bedelli askerliğin torba yasaya eklendiğini açıkladı. “Saatler içinde Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olacaktır.” dedi.

Turan bedelli askerliğin şartlarına ilişkin ayrıntıları da verdi. Buna göre; bedelli askerlik düzenlemesinde 25 yaş sınırı, 28 gün askerlik süresi ve 15 bin lira bedel öngörülüyor.

Kısa süre içinde Meclis’te görüşülmesi beklenen kanun teklifi, Plan ve Bütçe komisyonda görüşülecek. Eğer komisyonun onayından geçerse Meclis Genel Kurul’una gönderilecek.

Ayrıca bedelli açıklamasının ardından telefon numarası sosyal medyada paylaşılan Bülent Turan’ın telefonu kilitlendi. Turan twitterdan yaptığı açıklamada “telefonumuz kilitlendi, kimseyle iletişim kuramaz olduk” ifadelerini kullandı.

AKP'DEN AÇIKLAMA GELDİ

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, düzenlemenin Ekim ayında TBMM'den çıkabileceğini açıklarken, Cumhurbaşkanlığı ise konunun daha fazla uzatılmadan kararnameyle netleştirilmesini benimsedi.

Bu nedenle bedelli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yürürlüğe konulacak. Bedelin de 15-20 bin lira arasında bir miktar olacağı bildirildi. Bedellide 25 yaş düzenlemesinden 400 bin kişinin yararlanacağı hesaplanıyor.

AKP'li Turan, "Bedelli askerlik yasası için Ekim ayını beklemek gerekmeyecek. Bedelli askerlik torba yasaya ekleniyor" dedi.

AKP'li Turan, "Yaş 25, ücret 15 bin TL. 25 gün askerlik yapma şartı gerekecek. Bedelli askerlik düzenlemesi birkaç saat içinde torba yasa içinde plan ve bütçe komisyonuna gönderilecek" dedi

CHP'DEN AÇIKLAMA

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, 15 bin TL, 25 gün ve 25 yaş olarak açıklanan bedelli askerlik şartları hakkında konuştu.

Habertürk muhabiri Ömer Topsakal'a açıklama yapan Özkoç, "Bu karar ilgili kurullar tarafından incelendi. Böyle bir ihtiyaç olduğu tespit edildi diye bakıyoruz" dedi.

"Kaynakların şehit aileleriyle ilgili kullanılması gerekir" diyen Özkoç, "Bir kişinin veya birkaç kişinin aldığı kararlarla milletten elde edilen kaynaklar gereksiz yerlere kullanılmaması gerekir. Buradan elde edilen gelirler doğru kullanılsın. Asker aileleriyle, şehit aileleri için kullanılsın diye bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özkoç şunları söyledi:

"Biz bu konularla ilgi yazılar ulaşır ulaşmaz, doğru olan buydu diyoruz. Dışarıdan bakınca sadece muhalefet ediliyormuş gibi yansıtılıyor. Askerlerle ilgili bir gelir elde ediyorsak, bu gelirin mağdrun olan asker ailelerine aktarılması gerekir. Türkiye'nin yararına olan her şeyi iletiyoruz."

MHP'DEN AÇIKLAMA

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da yaptığı açıklamada, "Plan Bütçe Komisyonu'nda torba yasanın görüşüleceği anlaşılıyor. Biz de gereken katkıyı vereceğiz. Bu konu hassas bir konu. Bizim askerliğe bakışımız diğer toplumlardan daha farklı. Bu yapıya halel getirmeyecek şekilde yapılması gerekir. TSK'nın ihtiyaçları ve birikme bakımından değerlendirmek gerekir" ifadelerini kullandı.

bedelli askerlik