Mısır'dan ses getirecek çağrı Ulusal Kanal'da konuşuldu

Aydınlık Gazetesi Yazarı Avukat Onur Güzaltan Mısır’dan Türkiye’ye gelen görüşme çağrısını değerlendirdi.

Mısır'dan ses getirecek çağrı Ulusal Kanal'da konuşuldu

2013 yılından beri Türkiye-Mısır ilişkilerinin bozuk olduğunu söyleyen Güzaltan, “iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi yönünde farklı çevrelerden çabalar vardı. Bizde Doğu Akdeniz’in iki önemli ülkesinin arasının düzelmesi yönünde çabalar gösteriyorduk. Daha öncede yine Mısır’da gerek Dış işleri Bakanlığı ve devlet bürokrasisi ile görüşmelerimiz olmuştu. Mısır devletine bağlı bir yayın organı olan El Ahram gazetesi Genel Müdürü Muhammed Sabri İle yapılan karşılıklı görüşmeler sonrasında sayın Sabri tarafından bir makale kaleme alındı. İlk önce uluslararası çapta yayın yapan bir sitede yayınlandı sonrasından bugün Aydınlık Gazetesi bu makaleyi manşetten verdi. Ve Türkiye’nin gündemine girmiş oldu. Muhammed Sabri görevi gereği sadece şahsi fikirlerini ön plana alarak böyle bir yazı yazmış olması mümkün görünmüyor. Çünkü devlete ait bir yayın organında görev alıyor ve üst düzey bir yöneticilerden. Bunlar göz önüne alınarak refleks gösterilmesi gerekiyor.” dedi.

Muhammed Sabri’nin makalesinde ele alınan konuları değerlendiren Güzaltan, “Makalede görüyoruz ki müslüman kardeşler meselesinin karşılıklı olarak görüşülmesi alt sıralarda , öncelikli olarak işlenen konu şu karşılıklı olarak bir medya savaşı sürüyor. Birinci olarak bu medya savaşındaki dozajın azaltılması, bununla beraber karşılıklı olarak bir görüşme platformu kurulması. Öncelikle bir tansiyonu düşürelim diyorlar. Zaten tansiyon düştükten sonra iki ülkenin 2013’ten beri arası bozuk ele alabileceği bir çok konu var. Müslüman kardeşler konusu bunlardan bir tanesi.” diye konuştu.

Mısır tarafından PKK ve FETÖ terör örgütü olarak bahsedildiğini söyleyen Güzaltan, “İlişkilerin düzelmesi halinde PKK’ya karşı Türkiye’ye destek olunacağı vurgusuda yapılıyor bu da çok önemli. Doğu Akdeniz vurgusu var. Doğu Akdeniz’de ilişkilerin düzelmesi halinde Türkiye’deki gazın Avrupa’ya taşınması konusunda anlaşmalar yapılabileceğini açık bir biçimde belirtmiş.” ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

türkiye mısır aydınlık