Türk Dünyası'nda Nevruz coşkusu

Orta Asya'dan balkanlara kadar Türk dünyasının tamamında yüzlerce yıldır kutlanan Nevruz Bayramı renkli görüntülerle başladı. Sivas ve Iğdır'daki kutlamaların yanısıra, Azerbaycan ve Özbekistan'da da Nevruz coşkusu yaşanıyor. Özbeklerin birlik ve beraberliği simgeleyen "sümelek" tatlısı için de kazanlar kaynamaya başladı.

Türk dünyasında 18 asırdan bu yana "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kutlanan Nevruz bayramı bu yıl da renkli görüntülerle başladı.

Sivas'ta Şehit Faruk Aydoğdu Ortaokulu'nun bahçesinde öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı, halay çekti, yoğurt ve elma yeme yarışmaları düzenledi.

Bu görüntüler de Iğdır'dan. Melekli beldesinde vatandaşlar Nevruz Meydanı'nda toplandı. Türkiye ve Azerbaycan bayrakları açan gençler, ateş yakıp şarkılar söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü de renkli kutlamalara sahne oluyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in nevruz ateşini yakmasıyla başlayan coşkulu kutlamalar ikinci gününe girdi.

Nevruz'un Azerbaycan'daki simgelerinden "Kosa", "Keçel" ve "Bahar Kız" gösterileri kutlamalara damga vurdu. Gösteriyi izleyen çocuklara çeşitli hediyeler verildi.

Kutlamaların bir diğer adresi ise Özbekistan. Özbek halkı, birlik beraberliği simgeleyen geleneksel "Sümelek" tatlısı ile Nevruz'u kutluyor.

Özbekler, şeker katılmamasına rağmen oldukça tatlı olan sümelek tatlısını büyük kazanlarda pişiriyor. Yaşlı ve hastalara, yakınlarına ve komşularına ikram ediyor.

Sümelek tatlısı, çimlendirilmiş buğday kökünden elde edilen sıvıya, yağ ve un ilave edildikten sonra sürekli karıştırılarak yapılıyor. Kazanlar karıştırılırken dilek tutuluyor.

ulusal.com.tr

nevruz orta asya