Tütün üreticilerinin tutuklanması tepki çekti

Adıyaman’da gözaltına altına tütün üreticilerinden 10’u tutuklandı. Tutuklamalara Vatan Partisi ile Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu’ndan tepki geldi. Yapılan açıklamalarda, üreticilerin derhal serbest bırakılması ve tepkilere neden olan düzenlemenin geri çekilmesi istendi.

Tütün üreticilerinin tutuklanması tepki çekti

Adıyaman'da tütüne getirilen "yetki belgesi" şartını protesto eden 10 tütün üreticisi tutuklandı.

17 tütün üreticisi ve esnaf, Cuma günü evlerine düzenlenen şafak baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. Üreticilerden 6’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 10 üretici tutuklanarak cezaevine götürüldü.

Tutuklamaların gerekçesi ise, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, suç işlemeye alenen tahrik etme ve kamu kurumu faaliyetlerini cebir veya tehdit kullanarak engelleme olarak gösterildi.

Tütün üreticilerinin tutuklanması kamuoyunda büyük tepki çekti… Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arif Doğan, “Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi:

- Üreticimizi çiftimizi ürettin diye, çıkıp sokakta hakkını aradın diye şafak operasyonlarıyla kelepçe vurarak, ne yapmak istiyorsunuz? Üreticiyi üretmekten mi vazgeçirmek istiyorsunuz? Üretici üretmekten soğutmak mı istiyorsunuz? Yani nedir bu üreticiyle derdiniz, sorununuz? Dolayısıyla bu üreticilerimizin derhal serbest bırakılması lazım…

Arif Doğan, Adıyaman’da neredeyse olağanüstü hal durumu yaratıldığını ve üreticilerin tehdit edildiğini söyledi:

- Tutuklu yakınlarıyla ve oradaki yakınlarımızla da konuşuyoruz; Bunlar bizi yıldıramaz 450 bin nüfusumuzun tamamını alsalar bu bizim ekmek davamız…. Vatan Partisi olarak uyarıyoruz; Bu yasaları derhal geri çekmeliyiz, üretici üretecek, üretici baş tacı olacak. Üretimden başka Türkiye’nin hiç bir çıkış yolu yoktur.

Üreticilerin tutuklanmasına bir tepki de Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu’ndan geldi. Platformun Başkanı Tuncay Albayrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a seslenerek, üreticilerin serbest bırakılmasını ve tepkilere neden olan düzenlemenin iptalini istedi:

- Adıyaman ve Malatya’da yerli ve milli üretim yapan çiftçilerimiz anayasal ve demokratik haklarını kullanarak tepkilerini ortaya koydular. Tutuklanan çiftçilerimizin, ivedilikle serbest bırakılmasını, kamuoyu vicdanı adına talep ediyoruz. Düzenlemede acilen değişikliğe gidilmeli, hapis cezası kaldırılmalı ve tütün çiftçisinin kooperatifleşmesine hükümetçe destek olunmalıdır.

Tütün üreticilerinin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkati çeken Albayrak, faizlerin silinip, borçların 5 yıl süreyle ertelenmesini talep etti.

Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı Albayrak, yabancı tütüne sıfır vergi uygulanırken, yerli tütüne kısıtlama getirilmesini de eleştirdi:

- Tütün, Türkiye’nin uluslararası piyasalarda marka değeri olan en önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Ancak tütün fabrikaları çok uluslu şirketlere satılmış, burada çalışanların istihdamı düşmüş, tütün üretimi bölgeler itibariyle azalmıştır. Bu son düzenlemeyle de yerli tütün üreticisinin kalkınması mümkün değildir.

türkiye vatan partisi Adıyaman üretici hayvan tütün hayvancılık Vatan Tarım tütün üreticisi arif doğan