Gaziantep'te kurutmalıklar tezgahlara asıldı
Dolma, Gazintep sofrasının en kıdemli yemeklerinden biri... Antepliler dolmayı tarladan toplanıp kurutulan sebzelerden yapıyor. Kurutmalığın serüveni ise bir hayli zahmetli...
Yaz geldi, kurutmalıklar tezgahlarda yerini aldı. Patlıcan, biber, domates, kabak... Gaziantepliler, kurutmalıkları güneşin altına astı.
Gaziantep denince akla ilk gelen yemeklerden biri de dolma. Peki tarladan toplanan sebzeler nasıl dolma olarak sofralarda yerini alıyor?
Tarlalardan toplanan biberler ve patlıcanlar önce temizleniyor. İçleri oyulduktan sonra evlerin teraslarında veya boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor.
Patlıcanlar 2, biberler ise 4 gün sonra toplanıyor.
Kurutmalıklar, Türkiye'deki hemen hemen bütün şehirlerine gönderilirken bir ölçüde de ihracat yapılıyor.
3-4 aylık kurutmalık sezonunda günlük 150-200 ton kurutmalık üretiliyor. Güneş alan tepelere kurulan özel askılarda yapılan kurutmalıklar kentte yaklaşık 200 bin kişiye gelir kapısı oluyor.
Tarlalardan özenle toplanan, binbir emekle temizlenen ve kurutulan patlıcan, biber ve kabaklar 5-10 lira arası fiyatlarla toptancılara satılıyor. Pazar tezgahlarında fiyatlar ise 13 ila 17 lira arasında alıcılarını bekliyor.
ulusalkanal.com.tr