Domates ihracatında hedef büyük

Türkiye genelindeki domates ve mamullerinin ihracatı 2021 yılına rekor beklentisi ile giriyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları sektörde 2020 yılında 608 milyon dolar olan ihracat girdisini bu yıl 650 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Domates ihracatında hedef büyük

Dünyayı etkileyen koronavirüs salgını ile birlikte gıda sektörüne olan talep giderek arttı. Egeli Yaş Meyve Sebze İhracatçıları da bu yıl sektörde rekorhedefledi.

Türkiye geneli domates ve mamulleri ihracatı 2020 yılında 608 milyon doları gördü. Üretimin en fazla yapıldığı bölgelerden Ege Bölgesi ise bu pastaya 2019 yılına göre yüzde 3 artışla 187 milyon dolara katkı sundu.

Domates ve mamulleri üretiminde Türkiye yıllık ortalama 12.8 milyon ton domates ihracatı ile 3’üncü sırada yer alıyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, domates ve mamullerinde 2021 yılı hedefinin 650 milyon dolar olduğunu söyledi.

Taze domates de 2020 yılında ihracatçısının yüzünü güldürdü. 2019 yılına göre ihracat yüzde 3 artışla 313 milyon dolara çıktı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve ve sebze ihracatında açık arayla birinciliği koruyan Rusya'nın taze domates ihracatında 62 milyon dolarla ilk sırada olduğunu söyledi.

Domates ve mamulleri ihracatında 157 milyon dolar pay ile ikinci büyük kalemi ise domates salçası oluşturuyor. Uçak, 2020 yılında domates salçasının 115 ülkeye ihracat edildiğini belirtti. Bu üründe ihracatın en fazla gerçekleştiği ülke ise 94 milyon dolar ile Irak oldu.

Öte yandan domates sosları ve ketçap Türkiye’den 114 ülkeye ihraç ediliyor. Ürünlerin sektöre ise 19 milyon girdi sağlıyor.

türkiye ege bölgesi ege ihracat hedef domates rekor Hayrettin Uçak Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak domates ihracatı