Putin'den ikinci mektup

Putin'den ikinci mektup

Rusya lideri Vladimir Putin, aralarında Türkiye’nin de olduğu 18 ülkenin liderlerine gönderdiği mektupta, Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğalgaz borcunun ödenmenmesi için devreye girilmesi çağrısını yineledi.

Başkan Putin, Ukrayna’nın doğalgaz borcunu ödemesi için ikna edilmesi amacıyla yolladığı mektubun ardından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin liderlerine ikinci kez mektup gönderdi.

Kiev yönetimi ile Ukrayna’nın Rusya’ya olan doğalgaz borcunun ödenmesi konusunda yapılan görüşmelerin sonuç vermediğinin altını çizen Putin, yapılan son görüşmelerden bu yana Ukrayna’nın Gazpom’a olan doğalgaz borcunun 2,2 milyar doalrdan 3,5 milyar dolara çıktığına işaret etti.

Rusya’nın Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz ile var olan anlaşma gereği, 1 Haziran 2014 tarihinden itibaren bu ülkeye ön ödeme sistemiyle doğalgaz sevkiyatı yapılabileceğini belirten Putin, “Hatırlatmak isterim ki, biz bu kararı almak zorunda kaldık. Rusya, hala Avrupa ülkeleri ile durumun normalleştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Komisyonu’nun, Ukrayna ekonomisinin istikrara kavuşmasına içni katkı sağlamasını ümit ediyoruz” dedi.

Kiev’in IMF’den ilk kredi dilimini almasına rağmen Rusya’ya olan doğalgaz borcunu ödemediğini vurgulayan Putin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere sorunun çözümünr katkı sağlama çağrısında bulundu.