Asya'da birlik için ilk imzalar atıldı!

Amerika ve Avrupa'nın dünya ekonomisindeki hegomanyası zayıflarken Asya da atağa kalkıyor. Dünya Bankası ve IMF'ye rakip olarak Asya Altyapı Kanlkınma Bankası kuruluyor. Çin önderliğinde kurulan banka için 21 ülke, Pekin'de ortak niyet bildirgesini imzaladı.

Asya'da birlik için ilk imzalar atıldı!

21 Asya ülkesi, Çin öncülüğünde "Asya Altyapı Kalkınma Bankası" kuruluyor.

Aralarında Hindistan, Vietnam, Özbekistan, Tayland, Pakistan, Kazakistan ve Malezya'nın da bulunduğu 21 ülke delegesi Pekin’de ortak niyet bildirgesini imzaladı.

Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen özel törende atılan imzalarla, 2015'te faaliyete geçmesi hedeflenen ve merkezi Pekin’de olacak bankanın genel sekreterliğine Çin Finansa Bakan Yardımcısı Jin Liqun atandı.

Anlaşma, Asya ülkelerinin IMF ve Dünya Bankası'na bağımlılığını kırmayı amaçlıyor. Bu projeyle Asya ülkelerinin kalkınma projelerinde fon sorunu giderilecek.

100 milyar dolar sermayesi olan Asya Altyapı Kanlkınma Bankası'na karşı Amerika'nın kulis faaliyetlerine başladığı belirtiliyor. ABD’nin oluşuma katılmamaları için birçok ülkeye baskı yaptığı öğrenildi.

"Asya Altyapı Kalkınma Bankası" , batı medyasının da dikkatini çekti. Business Standard ve Wall Street Journal gibi basın organları, girişimi başarısızlık olarak yansıttı.

ulusalkanal.com.tr

imf çin asya pekin