195 milyon kişi tam zamanlı işini kaybedebilir

Kovid-19 salgını bir çok ülke de ekonomiyi de etkiledi. İşletmeler kepenk indirmek zorunda kalınca bazı kişiler işsiz kaldı. Uluslararası Çalışma Örgütü’nden de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Kovid-19 krizinin 2020'nin ikinci çeyreğinde 195 milyon kişinin tam zamanlı işini kaybedebileceği bildirildi.

195 milyon kişi tam zamanlı işini kaybedebilir

Kovid-19 ülke ekonomilerini alt üst etti. İşletmeler kepenk indirdi. Çalışanlar işsiz kaldı. Kapatmayan işletmeler ise çalışma saatlerini azalttı.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Genel Direktörü Guy Ryder, Kovid-19 nedeniyle küresel iş gücünde her beş kişiden dördünden fazlasının tam veya kısmi iş yeri kapanmalarının olduğu yerlerde yaşadığı bilgisini verdi. Krizin küresel iş piyasasını daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Ryder, uyarı da bulunarak “Gerek gelişmiş gerek gelişmekte olan ülkelerde işçiler ve işletmeler felaketle karşı karşıya. Hızlı, kararlı ve birlikte hareket etmeliyiz.” dedi. Özellikle üst-orta gelirli ülkelerde başta olmak üzere, farklı gelir gruplarında büyük kayıplar beklendiğinin altını çizdi.

Küresel düzeyde çalışma saatlerinin yüzde 6,7'sini ortadan kaldırmasının beklendiği ikazında bulunan Ryder, bunun 195 milyon kişinin tam zamanlı işini kaybetmesini tetikleyebileceği anlamına geldiğini ifade etti.

Uluslararası Çalışma Örgütü raporunda, yılın ikinci çeyreğinde beklenen 195 milyon küresel iş kaybının 125 milyonunun Asya-Pasifik bölgesinde meydana geleceği belirtildi.

ulusal.com.tr

koronavirüs