“Ölümlerin sorumlusu hükümettir“

Maden Faciasındaki Ölümlerin Birinci Derece Sorumlusunun Hükümet Olduğunu Belirten Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu, "Derhal İstifa Etmelidirler" Dedi

“Ölümlerin sorumlusu hükümettir“

Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu Soma'da meydana gelen maden faciasını sessiz yürüyüşle protesto etti. Platform üyeleri İsmet İnönü Kent Meydanı'nda bir araya geldi. Buradan Cumhuriyet Meydanı'na sessiz yürüyen Antalyalılar, Meydanda yitirdiğimiz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulundu. Platform adına yapılan açıklamada yaşanılanların iş cinayeti olduğu ve hükümetin birinci derece sorumluluğu bulunduğu belirtilerek, AKP Hükümeti istifaya çağrıldı. Platformun eylemine CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ve çok sayıda Antalyalı da destek verdi.

Sessiz Tepki

Sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu, bu kez Soma'da meydana gelen faciada yaşamlarını yitiren yüzlerce can için tek yürek oldu. Platform üyeleri İsmet İnönü Kent Meydanı'na ellerinde Türk bayraklarıyla geldiler. En önde açılan dev Türk Bayrağı'nın ardından sessizce yürüyerek yüz yılın en büyük felaketlerinden biri olan maden faciasını protesto ettiler. Kortejde ayrıca Soma'da bir yurttaşı acımasızca tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in tepkilere neden olan ve hafızalara kazınan o fotoğrafı da taşındı. Cumhuriyet Meydanı'nda faciada yaşamını yitiren maden şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.

AKP Hükümeti Derhal İstifa Etmeli

Platform adına açıklamayı yapan ADD Şube Başkanı İbrahim Daş, yaşananların aslında bir iş kazası değil, iş cinayeti olduğunu vurguladı. Bu tür olaylardaki ölüm sebeplerini, 'sektörün piyasa terk edilmesi, denetimsizlik, kaçak madencilik, taşeronlaştırma ve üretim zorlamaları' olarak açıklayan Daş, hükümetin ölümlerden birinci derecede sorumlu olduğunu belirterek, AKP hükümetini derhal istifaya çağırdı.

Hükümet Gereken Cevabı Soma Halkından ve Emekçi Yakınlarından Aldı

AKP hükümetinin cinayetlerin gerçekleştiği andan itibaren faciayı 'teknik mesele ya da rastlantı sonucu doğal bir olay' gibi vermeye çalıştığını belirten Daş, hükümete en gerçekçi cevabı Soma halkı ve emekçi yakınlarının verdiğini söyledi.

Birleşik Mücadele Tarihsel Görevdir

Bugün başta tüm işçiler, emekçiler ve halkın tüm kesimlerinin aralarındaki etnik, dinsel ve siyasal ayrılıkları erteleyerek birlik içinde ABD emperyalizmi ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadele etmesinin tarihsel görev olduğuna vurgu yapan Daş, "Gelin bu birliği el ele vererek bugün olduğu gibi her zaman sağlayalım" diye konuştu.

Acar, Bu İktidar Gitmeli

Açıklamanın ardından CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar' da söz aldı. Acar, hükümetin istifasını istediği konuşmasında şunları kaydetti; "Şimdi buradan, Antalya'dan bütün dünyaya sesleniyorum; bu iktidar işçi düşmanıdır. Bu iktidar üretenin düşmanıdır. Bu iktidar gitmelidir. Türkiye'ye yakışmıyor." Türk halkının bu acıyı asla unutmayacağını kaydeden Acar, milletin bu facianın hesabını iktidardan mutlaka soracağını ifade etti.

Sessiz başlayan eylem yine sessiz son buldu.

Haber: Devrim Dönmez

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr