Twitter hangi gerekçelerle kapatıldı

Sosyal paylaşım sitesi twitter'i açanlar mahkeme ve savcılık kararlarını gördü. Peki, gerçek böyle mi? Twitter hangi gerekçelerle kapatıldı?

Başbakan Erdoğan'ın "Twitter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız" açıklamasının ardından twitter kapatıldı. Başbakanlık'a bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın gerekçesi ise mahkeme kararları oldu.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın twitter'in ana sayfasına koyduğu açıklamada, bir ilginçlik göze çarptı.

TMK 10. Maddesi ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Mart 2014 tarih ve sayılı kararına atıfta bulunuluyordu. Ancak, özel mahkeme ve savcılıkları kapatan yasanın yürürlüğe girdiği 6 Mart'tan bu yana öyle bir savcılık yoktu. Üstelik, terör savcısına ait olduğu iddia edilen kararın numarası da yoktu.

Bu gerekçeye İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu'ndan yalanlama geldi, "Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karardır" dedi.

Erdoğan'ın dediği gibi bir mahkeme kararı yoktu. Salihoğlu'nun da açıkladığı gibi karar idariydi, yani AKP hükümetine aitti. Başbakanlık Bilgi Teknolojileri Kurumu'na bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından alınan kapatma kararı, sahte savcılık kararıyla gerekçelendirildi.

TİB'in gerekçe gösterdiği mahkeme kararları ise 3 Şubat, 4 Mart ve 18 Mart tarihlerine aitti. Üç karar da twitter'a erişimin genel olarak engellenmesini değil, şikayet konusu özel içeriklerin kaldırılmasını içeriyordu.

AKP hükümeti, twitterin kapatılmasının idari tasarruf değil, yargı kararı olduğu iddiasını ortaya attı.

ulusalkanal.com.tr

türkiye erdoğan twitter kapatıldı gerekçe