F-35 tedarik raporunda Türkiye başlığı
ABD'de hazırlanan F-35 tedarik raporunda Türkiye detayı dikkat çekti. Kongreye sunulan raporda, Türkiye'yi F-35 programından çıkarma girişiminin, programın aksayan üretim ve tedarik sürecini daha da sekteye uğratabileceğine dikkat çekildi.
ABD'de hazırlanan F-35 tedarik raporunda Türkiye detayı dikkat çekti.
Rapor, ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi tarafından hazırlandı. Raporda, Türkiye'yi F-35 programından çıkarma girişiminin, programın aksayan üretim ve tedarik sürecini daha da sekteye uğratabileceğine dikkat çekildi.
Raporda, uçağın test ve parça üretiminin Kovid-19 nedeniyle önemli ölçüde sekteye uğradığı belirtildi. 2019'da planlanan testlerin büyük bir kısmının yapıldığı ancak salgın dolayısıyla programın bir kısmında 9 aylık gecikme söz konusu olduğu belirtildi.
Yaşanan gecikme ile uçağın tam kapasite üretiminin gelecek marta sarkabileceği ifade edildi. Raporda, üretilen 10 bin uçak gövdesinden sadece 3 bininin belirlenen tasarım standartlarını taşıdığı tespit edildi. Piste indirilmiş 500'den fazla uçağın hala gerekli standartlara erişmediği kaydedildi.
Raporda Türkiye'nin programdan çıkarılmasının söz konusu riskleri daha da artıracağına yönelik değerlendirme dikkat çekti. "Türkiye'nin Temmuz 2019'da Rus savunma ekipmanı almasından kaynaklı kaygılar nedeniyle programdan çıkarılması üretim risklerini daha da artıracak. Program Türk tedarikçiler tarafından üretilen 1005 parça için yeni kaynak belirledi ancak şu anda 15 parça istenilen oranda üretilemiyor." ifadesi kullanıldı.
Uçağın donanım ve yazılımlarının güncellenmesi için yapılan "Blok 4" modernizasyonunun da maliyetleri 1,5 milyar dolar artırarak 12,1 milyar dolara çıkardığı belirtildi.
ulusal.com.tr