Üretimle ilgili 2 teklif mecliste
İhracatçılara yatırım ve üretim teşvikine ilişkin kanun teklifi Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle ilk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde işleticilerin elde ettikleri kazançları 30 yılı geçmemek şartıyla gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Kooperatifçiliğe ilişkin kanun teklifinin ise ilk 4 maddesi Genel Kurul’dan geçti.
Üretimle ilgili iki önemli kanun teklifi Meclis’in gündeminde.
İhracatçılara yatırım ve üretim teşvikine ilişkin kanun teklifi Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi.
Teklifle Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. İlk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerde işleticilerin elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Vergi muafiyeti 30 yılı geçmemek şartıyla ilk faaliyet ruhsatındaki süre ile sınırlı olacak.
Teklif Genel Kurul’da kabul edilirse İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne ihracatçı birliklerince gerekli sermaye katkısı sağlanması için düzenleme yapılacak. İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılmak üzere ihraç bedelinin on binde üçüne kadar kesinti yapılacak.
Teklifle Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun kaçak eşya naklinde kullanılan taşıtlara yönelik hükümleri düzenlenecek. Sicile kayıtlı olmayan ya da soruşturma ve kovuşturma devam ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanıldığında el konulan taşıt alıkonulacak.
Çek Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. Çekin düzenlendiği tarihten önce çeklerin ödenmek için ilgili bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemede uygulama süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak.
Kooperatifçiliğe ilişkin kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan 4 madde ise Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Kabul edilen maddelere göre ortaklık başvurusu yapıldıktan sonra kooperatif yönetim kurulu, başvuruyu bir ay içinde sonuçlandıracak ve başvuru sahibine bildirecek. Yönetim kurulu, ana sözleşmede belirtilen şartları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.
Yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu, gelir gider farkı hesapları, bilanço ve denetçi raporları, ortaklar tarafından elektronik ortamda da incelenebilecek. Genel kurul toplantısı, ana sözleşmede hüküm bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.