"Ermeni Soykırımı Yalanına Karşı Strazburg'a Gidiyoruz"
"Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" demek için gittikleri Atina'da “yasağı” çiğneyen Talat Paşa Komitesi üyeleri 28 Ocak 2015 günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde İsviçre ile İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek arasındaki davayı izlemeye gidecek.
"Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" demek için gittikleri Atina'da “yasağı” çiğneyen Talat Paşa Komitesi üyeleri 28 Ocak 2015 günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde İsviçre ile İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek arasındaki davayı izlemeye gidecek.
Doğu Perinçek'in yurt dışı çıkış yasağı bulunduğu için AİHM'de Büyük Daire'de görülecek davaya katılamaması söz konusu. Perinçek'in avukatlarının yasağın kaldırılması için girişimleri sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Perinçek'in davaya katılması gerektiğini belirten açıklamalar yaptı. Yargıtay'da ilgili mahkeme henüz Perinçek hakkında bir karar vermedi.
Mecliste bulunan muhalafet partileri CHP ve MHP'nin parlamento temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'nin önde gelen hukukçuları, büyükelçiler, gazeteciler ve bir çok siyasi isim Perinçek'in yasağının kaldırılması gerektiğini savunuyor.
PERİNÇEK VE İSVİÇRE ARASINDA NELER YAŞANDI?
Doğu Perinçek, 1915 olaylarıyla ilgili İsviçre'de yaptığı konuşmalarda "Ermeni Soykırımı iddialarını reddettiği" gerekçesiyle bu ülkede 2007'de çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmasının ardından 2008'de AİHM'e başvurdu. İsviçre'de Temyiz Mahkemesi tarafından da suçlu bulunan Perinçek, AİHM'e yaptığı başvuruda, “İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10'uncu maddesini ve yasa olmadan suçlama olamayacağına dair 7'nci maddeyi ihlal ettiğini” savunmuştu.
AİHM, Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağladı. Doğu Perinçek ile davaya müdahil olan Türk hükümetinin tezlerine büyük ölçüde hak veren AİHM, İsviçre hükümetinin iddialarının aksine 1915 olayları ile Yahudi soykırımının kıyaslanamayacağını belirtti. AİHM, Perinçek'i haklı buldu ve İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Kararı İsviçre'nin temyiz etmesi üzerine dava 28 Ocak'ta saat 09:15'te Büyük Daire'de görülecek.
İsviçre'nin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de taraf olduğu davaya Ermenis'tan da müdahil oldu. Ermenistan'ın avukatlığını ünlü Hollywood yıldızı George Clooney'in avukat eşi Amal Clooney üstlendi.
YUNANİSTAN'DA NE OLDU?
Yunan Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımını reddetmeyi suç sayan yasayı kabul etmesi üzerine kararı protesto etmek, Yunan kamuoyunu bilgilendirmek için 9 Ocak 2015 günü saat 09.30’da Atina’ya hareket eden Talat Paşa Komitesi 10.45’de Atina Havalanına ulaştı.
Atina’ya ulaşan uçaktaki diğer Türk yolcular bekletilmeksizin pasaport kontrolünden geçerken, Talat Paşa Komitesi Heyetinde yer alan 18 kişi özel bir kontrole tabi tutuldu.
Kontrol sırasında heyet üyelerine basın açıklamasını Sintagma Meydanı’nda mı yoksa otelde mi yapılacağı soruldu, meydanda yapılacağı yanıtı üzerine Talat Paşa Komitesi Heyetine Yunan makamları tarafından "Atina’ya giremeyecekleri" bildirilerek Türkiye'ye gönderildi.
Tüm engellemelere rağmen Talat Paşa Komitesi, “Soykırım yoktur” demeyi suç sayan yasağı Atina’nın Syntagma Meydanı’nda deldi.
Ülkeye bir gün önce giriş yapan ve Yunan polisi tarafından takibe alınan Komite üyesi Yunus Soner, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” yazan bildiriyi Yunanistan Parlamentosu’nun tam karşısında Türkçe ve Yunanca okumayı başardı.
Yunan polisi açıklamayı sonuna kadar dinledikten sonra Yunus Soner ve beraberindeki 4 kişiyi gözaltına aldı. Heyete herhangi bir suçlama yapılmadı. Soner ve beraberindeki 4 kişinin pasaportlarının sahte olup olmadığının öğrenilmesi için havaalanına götürüldükleri belirtildi. Heyet daha sonra serbest bırakıldı.
28 Ocak'ta Strazburg'a gidecek Türk heyet arasında Yunanistan'daki yasağı çiğneyen İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner de yer alacak.