Eğitim Sosyoloğu Duygu Üsküplü pandemi döneminde eğitim sürecini değerlendi

Eğitim Sosyoloğu Duygu Üsküplü Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Eğitim Sosyoloğu Duygu Üsküplü pandemi döneminde eğitim sürecini değerlendi

Üsküplü, "Milli Eğitim Bakanlığı süreci çok olumlu yürüttü. Süreç en başından beri kontrol altında tutuldu. Eğitim programları üç ayaklı yürütüldüğü için çocuklara çeşitli olanaklar sağlandı. Çocuklarımız da bu sürece alıştılar ancak sosyal hayatlarını da özlediler. Uzaktan eğitim, Bakanımızın da söylediği gibi yüz yüze eğitimin yerini tutmaz. Okul duygusal ve sosyal gelişim için çok önemlidir. Ülkemiz bu süreçte dünya standartları üzerinde bir başarı gösterdi ve diğer ülkelere de örnek oldu. Bir diğer konu ise okul yönetimi ve öğretmenlerimizin fedakarlığıydı. Özellikle Doğu'da uzaktan eğitime ulaşamayan öğrenciler için büyük bir seferberlik gösterdiler" diyerek sürece ilişkin gözlemlerini aktardı.

Sınav dönemine ilişkin açıklamalarda da bulunan Eğitim Sosyoloğu Üsküplü, "Liselere geçiş sınavı takviminde bir değişiklik olmadı. Çocuklarımız için birkaç haftalık süre avantajı yarattı. Çocuklarımız bu süreçte stresi azaltamalı ve kendi planlarına uygun çalışmalara devam etmeliler. Ancak yüksek öğretim sınavı takviminin değişmesi çocuklar üzerinde büyük bir strese neden oldu. YÖK’ün bu süreci iyi yönetemediğini düşünüyorum. Sınav takviminin önce Temmuz'a ertelenip ardından tekrar Haziran'a çekilmesi öğrenciler üzerinde ciddi strese ve baskıya neden oldu. Süreç başında biraz daha gözlenip ardından kararın verilmesi gerekiyordu. Ancak artık bir karar alındı. Bu kararın bir fırsat eşitsizliğini yaratmadığını düşünüyoruz" dedi.

Sınava girecek öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili ise, "Üniversite sınavı önemlidir ancak hayatımızın başlangıcı değildir. Çocuklarımız sınavı bir şekilde atlacak ve kendilerine güzel bir gelecek kuracaklardır. Bu süreçte sosyal hayattan kopmamalarını öneriyorum" diyerek bu sürece gereğinden fazla anlam yüklenilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.