Rambo efsanesi çuvalla çöktü

Rambo efsanesi çuvalla çöktü

TGB’nin eyleminin Amerika’da uyandırdığı tepki beklenenden farklı boyutlara ulaştı. Özellikle ABD medyasının eylemin görüntülerini yayınlaması ve bütün yerel ve ulusal basının eyleme yer vermesi, beklenenden daha fazla tepkiye yol açtı.

ABD bu tür eylemleri çok muhatap almaz, duyulmasını istemez ve üstünü örtmeye çalışır. Irak’ta ve Afganistan’da binlerce ABD askeri öldü ama çok duyulmadı. Medyada yer verilmedi. Ancak TGB’nin eylemi Amerikan medyasının istemediği bir haberi yapmasına yol açtı.

Rambo’suyla bütün dünyayı fetheden Amerika, 20 TGB’li gençle dünya devinden başka bir şeye dönüştü. İnsanlar bunu sorguluyor ve tartışıyor.

CNN Televizyonu Demokratlara, Obama’ya ve partisine yakındır. CNN haberi ABD askerlerinin eylemini Suriye’ye, Tayyip Erdoğan’a ve IŞİD’e bağlıyor. Obama yönetimine karşı olan FOX Televizyonu ise eylemi iç politika malzemesi olarak kullanarak “Bizim askerlerimizi bu duruma düşürdünüz” diyor.

CNN, Libya’daki ABD Büyükelçiliği’ne olan saldırıyı, “Amerika’ya yapılan bir saldırıdır” diye görürken FOX, ABD’nin pasif politikalarına karşı bir eylem olarak yorumlamıştı. ABD bu türlü eylemlere, bu “utanca” alışık değil. Medyaya yansıması da böyle oldu. Ne diyeceklerini bilemiyorlar. Kafa karışıklığı söz konusu. Türkiye artık müttefik değil mi? NATO’dan çıka ralım mı? diye konuşuyorlar. “Bu tür eylemleri yapanlar eşkıyadır, serseridir” şeklindeki açıklamalarla eylemi anlamsızlaştırmaya çalışıyorlar.

Ancak bu olay zincirleme bir tepki yarattı. Haberin bir kanalda yayınlanması bütün kanallara yayıldı. CNN çuval geçirilen askerin ailesini yayına çıkararak neler hissettiklerini sordu. CNN sunucusu olayı defalarca “korkunç” ve “dehşet verici” kelimeleriyle tarif etti. Bir yandan da askerin ailesiyle olan fotoğraflarını yayınlayarak trajik bir görüntü verdi.

Armağan Yılmaz-Orlando

Aydınlık