Rusya: Suriye’de ateşkese uyan gruplara hava operasyonlarını durdurduk

Amerika ile Rusya’nın uzlaşmaya vardığı Suriye'de geçici ateşkes, bugün başladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de ateşkesi oy birliği ile kabul etti. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stephan De Mistura, ateşkese uyulması halinde müzakerelere 7 Mart'ta devam edileceğini açıkladı. Öte yandan Rusya da ateşkese uyan gruplara hava operasyonlarını durdurduklarını duyurdu.

Rusya: Suriye’de ateşkese uyan gruplara hava operasyonlarını durdurduk

Suriye’de ateşkes başladı. Amerika ile Rusya’nın uzlaşmaya vardığı geçici ateşkes, gece 24 itibarıyla yürülüğe girdi.

Ateşkes öncesi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de alınan kararı oy birliği ile kabul etti. Karara göre Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek ve ülkede siyasi geçiş süreci başlatılacak. Ateşkese tarafların uyup uymayacağını Amerika ve Rusya eş başkanlığı altında çalışacak "Ateşkes Görev Gücü" izleyecek.

Ateşkes IŞİD, El Nusra ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından "terörist" kabul edilen grupları kapsamıyor.

Ateşkese ilişkin Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'dan bir açıklama geldi. Mistura, ateşkese bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart’ta devam edileceğini belirtti.

Amerika Başkanı Barack Obama, Moskova ve Şam yönetimlerinin ateşkes kararına uyup uymayacağını tüm dünyanın yakından izleyeceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise sürecin "karmaşık" olduğunu ancak bunu yapmanın başka bir yolunun bulunmadığını belirtti.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı ateşkese uyma kararı alan gruplara hava operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

rusya suriye kararı