Hatice Nergis'in doktorundan açıklama

Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadın Hatice Nergis'e nakli yapan ekibin başı Prof. Dr. Selahattin Özmen, "Benim için çok ciddi bir sürpriz oldu, çok üzüldük. Mevcut bildiğimiz bir şey yok. Otopsi sonucunu bekleyeceğiz. Şunu açık söyleyebilirim, yüzün atılma olayı, reddedilme olayı yok" dedi.

Hatice Nergis'in doktorundan açıklama

9 yıl önce elindeki av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan, uzun süren tedavisinin ardından 17 Mart 2012'de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yüz nakli yapılan Nergis, Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadındı.

Gazi Üniversitesi Hastanesinde 13 Kasım'da hayatını kaybeden Nergis, dün memleketi Kahramanmaraş'ta toprağa verildi. 4,5 yıl önce nakli gerçekleştiren ekibin başında bulunan, bugün ise başka bir üniversitede görev yapan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Özmen, AA muhabirine, Nergis'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Hatice'nin ölümü benim için büyük sürpriz oldu"

Özmen, 2012 yılında yüz naklini gerçekleştirdikleri Nergis'in yaşamını yitirmesinin kendileri için de bir sürpriz olduğunu belirterek, "Hatice'nin yüz nakline bağlı ve takibine ilişkin bir sorunu yoktu" dedi.

Özmen, Nergis'in bir süre önce kendisini arayarak, 'Hocam bacağımda ciddi ağrım var' dediğini, kendisinin de 'Kullanılan ilaçlar bazen kemik erimesi ya da o tür ağrılar yapabilir' karşılığını verdiğini anlattı. Özmen, "Hastaneye gittiğini ve bir şey bulamadıklarını söyledi. 'Ağrım çok fazla, kesemiyorlar' dedi. Ben de Gazi Üniversitesi Hastanesine gitmesini istedim" ifadelerini kullandı.

Hava ambulansı ile Ankara'ya getirildi

Sağlık Bakanlığına ait hava ambulansı ile 13 Kasım Pazar günü sabaha karşı Ankara'ya getirilen Hatice Nergis'in, Gazi Üniversitesi Hastanesinde servise alındığını belirten Özmen, "Gazi'ye gelir gelmez, servise alındıktan muhtemelen yarım saat sonra arrest (kalp durması) oluyor. Bizim için çok büyük bir sürpriz oldu. Durup dururken neden kalbi duruyor? Bütün müdahalelere rağmen arkadaşlar hayata döndüremiyor" dedi.

Ailesinin onayı ile otopsi yapıldı

Ailesinin izni de alınarak Hatice Nergis'in otopsiye alındığını aktaran Özmen, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu yaşta bir insanda durup dururken kalp durmasını beklemezsiniz. İlaçların da ani kalp durmasına neden olabilecek bir etkisi yok. Naklin reddedilmesi gibi bir durum da yok. Bacağındaki ağrı dışında bir şeyi yok. Otopsi sonucu henüz gelmedi. 'Şundan oldu' diyebileceğimiz herhangi bir durum şu an için söz konusu değil. Ani olduğu için de ben gelip katılamadım. Şu anda elimizde bir bilgi yok. Benim için çok ciddi bir sürpriz oldu. Çok üzüldük. Mevcut bildiğimiz bir şey yok. Otopsi sonucunu bekleyeceğiz. Şunu açık söyleyebilirim, yüzün atılma olayı, reddedilme olayı yok. İlaçlarla ilgili bilinen bir şey yok. Enfeksiyon yok." dedi.

"Hatice'den sonra nakil yapmadık"

Gazi Üniversitesinde çalıştığı dönemde sadece Hatice Nergis'e yüz nakli yaptıklarını belirten Özmen, Nergis'ten sonra kimseye nakil uygulamadıklarını söyledi.

Özmen, nakil olacak hastaların uygun seçilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları belirtti:

"Bütün dünyada şu anda 34 yüz nakli gerçekleştirildi. Bizim hastamızla birlikte nakil olanlardan 5'i hayatını kaybetti. Bunlardan bir kısmı ilacını kesmişti, bir kısmı tamamen başka ilaçlar kullandığı için hayatını kaybetmişti. Bizim hastamızda herhangi bir ret olayı olmadığı için yüzü almak zorunda kalmadık. Tamamen durup dururken ortaya çıkan bir durumdur. Otopsi değerli bir bilgi verecektir. Ailesi de sağ olsun izin verdi, sanıyorum 10 gün içerisinde ölüm nedenini öğrenmiş olacağız."

yüz nakli