Koronavirüs tehdidi altındaki kargo işçisinden çağrı

Koronavirus salgını nedeniyle milyonlarca insanın evinde kalması, kargo şirketlerinin iş yükünü arttırdı. İnsanların evde kalmasıyla e-ticaret yaşanan patlama kargocuların iş yükünü ağırlaştırdı. Günde yüzlerce adrese giden kargocular bu dönemde yaşadığı sorunları Ulusal Kanal'a anlattı.

Koronavirüs tehdidi altındaki kargo işçisinden çağrı

İsmini ve çalıştığ ilin yazılmasını istemeyen bir kargo çalışanı bu dönemde kargocular için alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu söyledi.

Salgının Türkiye'de görülmesinin ardından internet alışverişlerinde patlama yaşandığını anlatan kargo çalışanı, "bu dönemde bile kıyafet, makyaj malzemesi" gibi gereksiz alışverişlerin yapıldığını belirtti.

Kargo şirketinin çalışanlar için aldığı önlemler hakkında ise "Alınan önlemler çok yetersiz. Maske ve eldiven temini konusunda sorunlar yaşanıyor. Şirket bize yıkanabilir maske verdi onun yerine daha nitelikli ve daha koruyucu özellikleri bulunan maskeler verilmeli" diyerek yaşadıkları zor durumu aktardı.

Ulusal Kanal'a konuşan kargo çalışanı, çalıştığı şubenin bugüne kadar hiç dezenfekte edilmediğini, en az haftada bir kez dezenfekte işleminin yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

İnternet alışverişlerinin artması nedeniyle iş yükü artan kargo çalışanı, "Günde teslim etmemiz gereken kargo sayısı yüzde yüz artmış durumda. 5 kişiyle yapılması gereken dağıtımı 1 kişi yapıyor. İş böyle olunca da hâliyle yetişemiyoruz. Mola saatlerimizde yemek saatlerimizde bile dağıtım yapmak zorunda kalıyoruz. Hem müşteriler kargolarını alamadıkları için şikayet ediyor, hem de çalışanlar dinlenmeden çalışmaya devam ediyor. Bunun yanında aldığımız risk de cabası. Her tuttuğumuz pakette 'acaba virüs kapar mıyız?' endişesi yaşıyoruz." diyerek karşı karşıya oldukları zor durumu anlattı.

Bu dönemde acil ihtiyaçlar dışında bütün gönderilerinin durdurulmasını talep eden kargo çalışanı, "Gıda, ilaç gibi acil olarak temini sağlanması gereken paketlere zaten karşı çıkmıyoruz. Bizim isteğimiz, salgın döneminde gereksiz siparişlerin taşınmaması. İnsanlar maden suyunu evlerinin önündeki bakkallardan da alabilirler" dedi.

Çalışma saatlerinin günde 13-14 saate kadar uzadığını söyleyen kargo çalışanı, kargo firmalarının çalışma saatlerinin düşürülmesi gerektiğini de ifade etti.

ulusal.com.tr

koronavirüs