İdamı istenen Babek Zencani davasında son durum! İşte iddianamenin detayları

İran tarihinin en büyük yolsuzluk davası 4 Kasım 2015 tarihine görülmeye devam edecek. İdam istemi ile yargılanan Babek Zencani’nin tutuklanmasından 630 gün sonra başlayan duruşmada savcılık makamının iddiaları karşısında savunma makamı, ek süre talep etti.

İdamı istenen Babek Zencani davasında son durum! İşte iddianamenin detayları

Şharg gazetesine konuşan duruşmayı takip eden İran Milletvekili Hüseyin Dehdeşti, mahkemenin yolsuzlukların aydınlatılması bakımından ümit verici olduğunu söyledi.

İran’ın en büyük yolsuzluk davasının görülmeye başlandığına dikkat çeken Hüseyin Dehdeşti, duruşmaları adil ve şeffaf bir biçimde görüldüğüne işaret ederek, bu durumun taktir edilmesi gerektiğini vurguladı. Okunan iddiamenin ciddi bir hazırlık sürecinden geçtiğinine dikkat çekti. İddianemenin ayrıntılı raporlardan oluştuğunu söyleyen İranlı milletvekili, titiz bir araştırmanın yapıldığını ifade etti.

"Dava ve iddia makamının hazırlığı bu olayın hasıraltı edilmeyeceğini göz önüne seriyor" diyen Dehdeşti, yargı sürecinin takipçisi olacaklarını söyledi.

Tahran Devrim Mahkemesi 15. Şubesinde görülen dava, savcılık makamının iddaları karşısında savunma makamının ek süre talep etmesi üzerine Hakim Salavti tarafından 4 Kasım tarihinde devam edilmek üzere ertelendi.

Babek Zencani’nin iddianamesi detayları ise şöyle:

1. Yeryüzünde fesat çıkarma ve ülkenin ekonomik düzenini bozmaya çalışmak,

2. İran Milli Petrol Şirketi’nde büyük çapta dolandırıcılık,

3. FİİB Bankası’nda dolandırıcılık ve banka havalesinde sahtecilik,

4. Arap-Türk Bankası’ndan Kont Bankası’na aktarılan banka havalesinde sahtecilik yapmak,

5. FİİB Bankası’ndan İran Maskan Bankası’na aktarılan döviz havalesinde sahtecilik yapmak,

6. Kont Bankası’ndan Kalkınma Finas Enstitüsü’ne aktarılan döviz havalesinde sahtecilik yapmak,

7. FİİB Bankası’ndan İslam Bankası’na aktarılan paralarda sahtecilik,

8. İran Merkez Bankası’nda banka havalesi, banka belgesi ve damgasında sahtecilik.

Ekonomik hayatına dericilik sektörüyle giren Babek Zencani, Sorinet Kışm Kalkınma Holding, Malezya’da bulunan ilk İslami Yatırım Bankası, Türkiye Onur Hava yolları Şirketi, BAE’de bir finans kuruluşu ve Tacikistan’da bir özel banka gibi 70’ten fazla şirketlerde hisse sahibiydi ve toplam 17 binden fazla çalışanı bulunuyordu.

Babek Zencani’nin duruşmaya mahkum kıyafetleriyle getirilmesi dikkat çekti.

Yakup Aslan / İran

ulusalkanal.com.tr