Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor

Terörle daha etkin mücadele için yapılan Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. Askere soruşturma açmayı izne bağlayan tasarı, ordunun yurtdışında etkin temsilini sağlayacak itibari rütbe vermeyi öngörüyor. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen tasarıya, CHP ve MHP'nin desteği var. HDP ise tepkili.

Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor

Meclis Genel Kurul'da Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı görüşmelerine devam edilecek. Görüşmeler saat 14'te başlayacak. Tasarının haftaya Kurul'a gelmesi öngörülüyordu ancak, birinci sırada yer alan Emekli Sandığı tasarısı Ramazan Bayramı sonrasına ertelendi. TSK Tasarısı da öne çekildi.

Tasarıyla, askere soruşturma açmak izne bağlanacak. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Başbakan izin verdiği müddetçe soruşturma açılabilecek.

Tasarıyla birlikte, yurt dışı, sürekli veya geçici görevlere atanan subay ve astsubaylara ihtiyaç duyulduğu zaman TSK'yı daha etkin temsil etmesi için "İtibari rütbe" uygulaması getirilecek.

2010 Yılında EMASYA olarak bilinen Emniyet-Asayiş Yardımlaşma protokolü yürürlükten kaldırılmıştı. Yeni tasarıyla, asker ve polisin müşterek operasyonlarında komuta, en yüksek rütbeli subayda olacak. Valilerin görevi ise gözetim ve koordinasyon ile sınırlı kalacak. Yani, EMASYA protokolüne benzeri bir protokol yeniden devreye girmiş olacak.

Tasarıya göre, terörle mücadele operasyonlarında yetkili komutanın ihtiyaç duyacağı istihbarat, hızlı bir şekilde toplanarak komutana iletilecek.

Tasarıya CHP ve MHP destek veriyor. HDP ile Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu gibi CHP'li vekiller tasarıya tepkili.

Bugün, Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu da saat 11'de mesaisine başladı. Komisyonda, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik öngören yasa tasarısı görüşülüyor.

Çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar olaylarının araştırılması komisyonu da çalışma yapıyor. Komisyonun gündeminde, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Şiddet ve Travmaların Önlenmesi Programı Direktörü Doktor Denesh Sethı'nin sunum yapması var.

Öte yandan, 1 Temmuz tarihinde tatile girmesi beklenen Meclis'in, tatile gitmeyip çalışmalarına devam edecek.

ulusalkanal.com.tr