Kaynak Yayınları'ndan yeni kitap: Tanrı bizi ister mi?
Vatan Partisi Mısır Temsilciliğini bir süre yürüten Onur Sinan Güzaltan, Mısır'daki yıllarında tanıklık ettiği olayları "Tanrı bizi ister mi? Kahire sokaklarında isyan" adlı kitapta topladı.
Kaynak Yayınları'ndan çıkan Profesör İlber Ortaylı'nın sunuşunun yer aldığı kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verildi:
Tarih boyunca medeniyetin beşiği olmuş Mısır’da 2011 yılında patlak veren isyanın etkileri sadece bölgede değil dünyada da büyük oldu.
Taşlar halen yerli yerine oturmuş değil.
Siyasal İslam, Arap Baharı, sokak hareketleri, devrimler ve darbeler, sadece Mısır’ın değil, ülkemizin de gerçeği haline gelmiş bulunmakta…
Sadece Batı’ya bakarak tarihi, dünyayı ve ülkemizi anlamaya çalışmanın yanlışlığını, çalışmamızı okuduğunuzda daha iyi anlayacağınızı umuyorum. Afrika’nın Akdeniz’e ve Ortadoğu’ya açılan kapısı Mısır’ın sadece bugünü değil, dünü de ülkemizle pek çok benzerlik göstermekte.
Fransız Devrimi’nden olduğu kadar Mısır’a modern bir devlet bahşeden Mehmet Ali Paşa’dan da etkilenen İttihat Terakki mensupları ve Tahrir’deki gösterileri heyecanla takip eden Gezi Parkı eylemcileri…
Mısır askeriyesinin siyasetteki rolü…
Siyasal İslam’ın, cemaatlerin yükselişi ve düşüşü…
Firavunlardan bu yana dünyanın gizemini topraklarında taşıyan Mısır’ın siyasi hayatı da pek çok bilinmezi barındırmakta.
Mısır’da yaşananlar bir darbe miydi yoksa devrim mi?
İslamcılar, Komünistler, liberaller ve devlet yetkilileri süreci nasıl yorumluyor?
Bu gizemlerin peşinden gittiğimiz çalışmamız esnasında, siyasetin bilinmezliklerle dolu labirentlerinde dolaştık.
Tarih kitaplarından okuduğumuz Devrim, yanı başımızda yaşandı, tanıkları halen hayattalar ve mücadeleye devam ediyorlar.
Kahire’nin meyhanelerinin, kahvehanelerinin, malikanelerinin, üniversitelerinin ve siyaset koridorlarının kokusunu size taşımaya çalıştık.
Dünyaca ünlü ekonomist Prof.Dr Samir Amin’den, Mısır’ın efsanevi siyasetçisi Leila Takla’ya, sokakların efendisi devrimcilerden, Al Wafd Partisi’nin Onursal Başkanı Ezz El Arab’a, eski İhvan liderlerinden, elleri nasırlı kahvecilere….
Mısır’ı ve Devrim’i anlamaya çalıştık.
Yarın’ı çizecek olanlarla, dünü ve bugünü konuştuk.
Attığımız her adımda ve cevap aldığımız her soruda, aslında aradığımızın biz olduğunun biraz daha farkına vardık.
KİTABI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
ulusalkanal.com.tr