ABD Kongresi'nde FETÖ aklaması

ABD Kongresinde "Türkiye’de Hukukun Zayıflamasının Kurbanları" başlıklı bir oturumda FETÖ propagandası yapıldı. Oturumda, ABD üst düzey yetkilileri Türkiye'ye ağır suçlamalarda bulundu. Kongre'de Irak'lı Haşdi Şabi güçleri de terörist ilan edildi. Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden FETÖ davaları için Türkiye'ye yaptırım geldi.

ABD Kongresi'nde FETÖ aklaması

Ankara'nın FETÖ ile mücadelesine karşı ABD Kongresinde "Türkiye’de Hukukun Zayıflamasının Kurbanları" başlıklı oturum düzenlendi.

Kogrede otrumunda FETÖ propagandası yapıldı. ABD'nin üst düzey yetkilileri, Türkiye'ye ağır ithamlara bulundu. 15 Temmuz darbe girişimi ve sonuçlarının ele alındığı oturumun adı, "Temizlik Operasyonunun Mahkumları: Türkiye’de Hukukun Zayıflamasının Kurbanları" oldu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu'nun düzenlediği oturumda Kuzey Carolina Senatörü Thomas R. Tillis (tomıs ar tillıs) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Papazı istiyorsanız papazı verin" sözlerini değerlendirdi.

Tillis, FETÖ ele başı Fethullah Gülen'in iade istemini "adalet değil, fidye isteniyor" olarak yorumladı. Rahip Andrew Brunson’un Türkiye'de FETÖ'den tutuklanması için de "haksız ve kanıtsız mahkumiyet" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşleri Dairesi Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen (canıtın kohen) de konuşmasında OHAL'i eleştirdi, "Bize göre OHAL makul sınırlarını aşmış gibi görünüyor” dedi. Hakkında yakalama kararı çıkartılan CIA görevlisi Henri Barkey ile ilgili suçlamaları da haksız buldu.

Cohen, FETÖ tutuklamalarından rahatsızlığını "Bu tür eylemler Türk medyası ve Türkiye’deki yargı sürecinin güvenilirliğine zarar veriyor" sözleriyle eleştirdi. Müsteşar Yardımcısı, Türkiye’nin adalet önünde eşitlik ilkesini çiğnediğini öne sürdü. Tutuklanma gerekçelerine "uydurma" dedi.

ABD Kongresinde yapılan bir diğer oturumda ise Irak'lı Haşdi Şabi güçleri, terörist ilan edildi.

FETÖ ile mücadele konusunda Türkiye'ye bir tavır da AB'den geldi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FETÖ ile mücadele kapsamında tutuklanan ve gözaltına alınan gazetecilerin açtığı davalar için Türkiye'ye 5 Aralık'a kadar süre tanıdı.

AİHM’nin Türkiye’ye süre tanıdığı davalarda Nazlı Ilıcak, Ahmet ve Mehmet Altan, Şahin Alpay, Murat Sabuncu gibi isimler yargılanıyor.

ulusal.com.tr

abd fetö ırak Fetullah Gülen