Dar gelirli için hükümetten adım: Asgari ücret 3 bin 500 liranın üzerinde olacak mı?
Hayat pahalılığının asgari ücretli ve emekli üzerindeki etkilerinin azaltılması konusunda önemli adımlar atılması için hazırlık yapılıyor. Asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam öngörülürken hükümet, düşük emekli maaşları için “seyyanen zam” formülünü tartışıyor. Emeklilikte yaşa takılanların bekleme süresinin düşürülmesi de hükümetin gündeminde yer alıyor.
Hayat pahalılığı ve artan enflasyonun etkilerinin azaltılması için hükümet önemli adımlar atmayı planlıyor.
Türkiye gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kurmayları ile toplantılar yaptı. Toplantılarda özellikle asgari ücret ve emekli maaşlarında vatandaşı memnun edecek artış yapılması gerektiği değerlendirildi. Bu adımlara yönelik bakanlıklara talimat verildiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre asgari ücrete, geçen yılki gibi enflasyonun üzerinde zam yapılacak. Bu kapsamda asgari ücretin 3 bin 500 liranın üzerinde olacağı ifade edildi.
Ak Parti milletvekilleri yurttaşların emekli maaşlarının düşük olmasına yönelik şikayetleri doğrultusunda raporlar hazırladı. Raporlar Ak Parti yönetimine sunuldu. Ak Parti’de 2 bin liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması değerlendirildi.
EYT’LİLERE SÜRE DÜZENLEMESİ PLANLANIYOR
Emeklilikte yaşa takılanlar için de bir kereliğine yeni bir süre düzenlemesi yapılması planlandı. Hürriyet gazetesinin haberine göre ilk ön çalışmanın Çalışma Bakanlığı’nda başlayacağı iddia edildi. Çalışmanın “ara formül” niteliğinde olduğu ve sadece mağduriyeti belli oranda gidereceği belirtildi.
Çalışma ile prim gün sayısını tamamlayanlar veya şu anda emekli olmak için 56 yaşını dolmasını bekleyenler için sürenin 2-3 yıl düşürülmesi amaçlandı. Çalışmayla ilgili maliyet analizi yapılacağı, kaç kişinin yararlanacağı ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler hazırlanacağı ifade edildi.
Kamu çalışanlarının büyük bölümünün beklediği 3600 ek göstergenin de bu kapsamda ele alınabileceği belirtildi.
GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ MASADA
Toplantılarda ayrıca çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, mazot, gübre ve tohum destekleri ile ilgili yeni adımlar atılmasının da gündeme geldiği öğrenildi. Çalışmalar önce Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bütçe planlarına uygun olması durumunda hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılacak. Sonuçlar ise yeni yılda görülecek.