Şekerpancarı hasadı devam ediyor.

Anadolu'nun tarımsal üretiminde, en önemli ürünlerinin başında gelen şekerpancarı hasadı devam ediyor. Türkiye'nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Konya Ovası'nda şekerpancarı hasadı, teknolojinin devreye girmesiyle artık daha kolay. 10 kişiyle 15 gün süren hasat işlemi makine sayesinde neredeyse bir güne indi.

Şekerpancarı hasadı devam ediyor.

Şekerpancarı üreticisi hem zamandan hem de ağır iş yükünden kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor.

Günler boyunca topraktan tek tek sökülerek yapılan şekerpancarı hasadı teknolojik gelişmeler ve tarımsal mekanizasyonların ilerlemesiyle birlikte artık tonlarca ürün bir günde toplanabiliyor.

740 bin hektar arazide 5 milyon tonun üzerinde üretim yapılan Konya'da çiftçiler ağır iş yükünden kurtulmanın sevincini yaşıyor. Geçmiş yıllarda söküm, "gelberi" ve "atmaca" adı verilen ekipmanla yapılırken şimdi makinelerle yapılıyor.

Geçmişte bir kişinin söktüğü pancarı 4-5 işçi de yapraklarından ve çamurundan arındırıyordu. Toplanan pancarlar daha sonra "atkı" ve "dirgen" adı verilen aletlerle römorklara yükleniyordu.

Sarayönü ilçesi Gözlü Mahallesi'nde geçimini pancar ve hububat üretiminden sağlayan Yavuz Gözlü, 40 dekarlık alanda yetiştirdiği şekerpancarı hasadını işte bu makineyle yapıyor.

Gözcü, 15 günde yapılan işin artık makine sayesinde neredeyse bir günde yapıldığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr