Atmosferinde bol miktarda oksijen bulunan bir gezegen keşfedildi

Bilim insanları atmosferinde bol miktarda oksijen bulunan yeni bir gezegen keşfetti. Ancak yüzey sıcaklığı ortalama 232 derece olan gezegende yaşam ihtimali bulunmuyor. Gezegenin dünyaya uzaklığı ise tam 39 ışık yılı.

Atmosferinde bol miktarda oksijen bulunan bir gezegen keşfedildi

Yıllardır dünya dışı bir gezegende yaşamanın mümkün olup olmadığı sorusuna yanıt arayan bilim insanları yeni bir gezegen keşfetti.

Astronomların keşfettiği gezegenin adı GJ 1132b. Gezegeni farklı kılan ise atmosferinde bolca oksijen olduğunun anlaşılması.

Oksijen açısından zengin olan gezegen insanoğlunun yaşaması için uygun değil. Nedeni ise yüzey sıcaklığının ortalama 232 derece olması.

Yüksek sıcaklık, su kaynaklarının sera gazı etkisine dönüşmesi anlamına geliyor. Gezegenin atmosferinin bir magma okyanusundan oluştuğu tahmin ediliyor. Bu da yaşam olasılığını sıfıra indiriyor.

Yeni gezegen dünya'ya tam 39 ışık yılı uzaklıkta. Ay ile Dünya arasındaki mesafe 1,5 ışık saniyesi. Normalde göz açıp kapamalık bu süre günümüz teknolojisi ile yaklaşık 10-12 saate denk geliyor.

İnsanoğlunun yaşaması için yüzde yüz elverişli bir gezegen bulunsa bile mevcut teknoloji dikkate alındığında bu gezegenlere gidilmesi imkânsız.

Uzay keşiflerini sürdüren bilim insanları güneş sistemimiz içindeki gezegenlere gidebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. En öne çıkan ise Mars... Mars'a yolculuk yaklaşık 1 yıl sürüyor.

ulusalkanal.com.tr