Meclis binaları başkanlık sistemine uyumlu hale getiriliyor

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte Meclis binaları başkanlık sistemine uyumlu hale getiriliyor. Yeni sistemde bakanlar sadece yemin töreninde Genel Kurula gireceği için milletvekillerinin karşısındaki hükümet sıraları kaldırılacak. Bakanlar, çalışmaları locadan izleyecek. Cumhurbaşkanı için de tören salonu üzerinde yeni bir makam odası inşa edilecek

Meclis binaları başkanlık sistemine uyumlu hale getiriliyor

Bakanlar, milletin vekillerinden kaçırılacak, bir bürokrat gibi meclis çalışmalarını locadan izleyecek.

16 Nisan'da parlamentoyu yetkisiz bırakacak teklifin kabul edilmesinin ardından yasa ve içtüzüğün yanı sıra Meclis binaları da başkanlık sistemine uyarlanacak.

Buna göre, yeni sistemde bakanlar yemin töreni dışında Genel Kurul Salonuna girmeyeceği için milletvekillerinin karşısındaki hükümet sıraları kaldırılacak. Bakanlar Meclis çalışmalarını izlemek istediğinde bürokratlar gibi locadan izleyecek.

Meclis'te 15 Temmuz'da darbecilerin bombalarla hedef alması üzerine başlatılan tadilat da halen sürüyor. Bu kapsamda tören salonunun hemen üstünde yeniden inşa edilen geniş odaların yeni cumhurbaşkanı makamı olarak düzenlenmesi bekleniyor. Hürriyetin haberine göre, Cumhurbaşkanı Meclisin açılış töreni veya partisinin grup toplantısı için geldiğinde bu makamı kullanacak.

Milletvekili sayısı da ilk genel seçimle birlikte 550'den 600'e çıkartılacak. Meclis'te bunun için 50 oda daha gerekiyor. Bu milletvekilleri için yeni odaların yapılması gündemde.

Daha önce de iktidar ve muhalefet kulislerinde bazı tadilat çalışmaları başlamıştı.

ulusalkanal.com.tr

meclis