Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu'ndan sendikalarımıza, işçi, memur, işsiz ve emeklilerimize uyarı

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, işçi sınıfının referandumda ne yapması gerektiğine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama şu şekilde:

Değerli Basın Mensupları, Değerli İzleyiciler,

Vatan Partisi Merkez İşçi/Sendika Bürosu olarak hepinizi en derin saygılarımızla selamlıyor, “hayır”lı günler diliyoruz.

Vatan savaşı ve savunmasının yoğun bir biçimde sürdüğü günlerde gündeme getirilen anayasa değişikliği, milletimizi ve işçi sınıfımızı bölen bir girişimdir.

Ancak her şerde bir “hayır” da vardır.

Vatan Partisi olarak, işçilerimizi, memurlarımızı, sözleşmeli personelimizi, işsizlerimizi, emeklilerimizi, dul ve yetimlerimizi bu şerri hayıra çevirmeye davet ediyoruz.

İşçi ve kamu görevlileri sendikalarının ve üst örgütlerinin önünde tarihi bir sorumluluk vardır.

Bugün hayırlı bir tutum izlemeyenler, ülkemizin ve işçi sınıfımızın birlik ve bütünlüğüne zarar verecektir.

Tüm emekçilerimizi ve örgütlerini, şu sorulara cevap vermeye davet ediyoruz.

Türkiye giderek derinleşen bir ekonomik krizin pençesinde çırpınıyor. İşyerleri iflas edip kapanıyor. Binlerce işçi işten çıkarılıyor. Hükümet, işten çıkarılan işçi sayılarını bile açıklayamıyor. Anayasa değişikliği bu ekonomik krizi sona erdirecek mi, kapanan işyerlerinin yeniden açılmasını sağlayacak mı, işten atılanların iş bulmalarına yardımcı olacak mı? HAYIR.

15 yıldır işbaşında bulunan hükümet işsizlikle mücadelede başarılı olamadı. Anayasa değişikliği işsizliğe çözüm getirecek mi? HAYIR.

15 yıldır yüzlerce fabrika kapatıldı, kamu fabrikaları yağmalandı. Fabrikalar kapanırken, ithal ürünlerin satıldığı alışveriş merkezleri kuruldu. Anayasa değişikliği fabrika mı kuracak? HAYIR.

Üniversiteyi bitirip iş bulamayan yüzbinlerce gencimiz, öğretmenlik hakkını kazanıp atamaları yapılmayan yüzbinlerce öğretmenimiz var. Anayasa değişikliği bu gençlerimizi bunalımdan kurtarabilecek mi? HAYIR.

15 yıldır tarım bitirildi, Türkiye gıda ürünü ve saman ithal etmek zorunda kaldı. Yüzbinlerce köylü kente göç edip işsizler ordusuna katıldı. Başkanlık sistemiyle tarım canlandırılacak mı? HAYIR.

Anayasa değişikliği, vatandaşımızın işini elinden alan ve kaçak çalışarak ücretleri düşüren ve çalışma koşullarını kötüleştiren Suriyeli işçileri memleketlerine geri gönderebilecek mi? HAYIR.

İşten çıkarılan binlerce işçi, işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. Anayasa değişikliği işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarını işçi lehine değiştirecek mi, ödenek miktarını ve ödeme süresini artıracak mı? HAYIR.

İşçiler için harcanması gereken işsizlik fonu başka amaçlarla kullanılıyor. Anayasa değişikliği bu fonun istismar edilmesine engel olacak mı? HAYIR.

Yaşı ilerleyen işçiler, engelli işçiler, eski hükümlü işçiler iş bulamıyor. Başkanlık sistemi bu işçilerin sorunlarına çözüm getirecek mi? HAYIR.

Yüzbinlerce işçi meslek hastalığına yakalanıyor; ancak işten atılma korkusundan veya bilgisizlikten hastalığını tespit ettiremiyor. Bu sorunun çözümü gündemdeki Anayasa değişikliğinden mi geçiyor? HAYIR.

Yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği iş kazaları yaşandı. Giderek artan iş kazaları, Anayasa değişikliğiyle önlenecek mi? HAYIR.

Asgari ücret 1404 lira. Bu yıl asgari ücrette başka artış olmayacak; ancak enflasyon oranı yükseliyor. Asgari ücretin satınalma gücü hızla eriyor. Cumhurbaşkanının yetkileri artırılırsa asgari ücret artacak mı? HAYIR.

İşçimiz, memurumuz, işsizimiz, emeklimiz borç batağında. Herkes en küçük ihtiyaçlarını bile kredi kartıyla ödüyor. Aldığı tüketici kredisinin taksidini ödeyemeyenler icraya veriliyor, borçla aldığı evini ve arabasını kaybediyor. Anayasa değişikliği bu borçları silecek mi? HAYIR.

Özelleştirilen sağlık hizmetleri hastaları soymaya başladı. Anayasa değişikliği bu soyguna son verecek mi? HAYIR.

Yüzbinlerce işçimiz, düşük ücretini artırabilmek için, kendisini parçalarcasına fazla mesai yapıyor, ailesinden kopuyor. Birçok işyerinde fazla çalışma ücreti ödenmiyor. Bu zulüm anayasa değişikliğiyle mi sona erecek? HAYIR.

Yüzbinlerce işçi, artırılan mahkeme harçları ve diğer masrafları nedeniyle, hakkını yargıda arayamıyor. Davaların yıllarca sürmesi de hak kayıplarını artırıyor. Anayasa değişiklikleri arasında bu sorunu çözecek bir düzenleme var mı? HAYIR.

Ülkemizde işçi sendikalarına üye hakkı bulunan işçi sayısı 15 milyon; gerçek sendikalı işçi sayısı ise 1 milyonun altında. Sendikaya üye olan işçi işten atılıyor. Anayasa değişikliği sendikal hak ve özgürlükleri genişletecek, işçilerin örgütlü mücadelesinin önündeki hukuki ve fiili engelleri kaldıracak mı? HAYIR.

Ülkemizde taşeron işçilerinin, mevsimlik işçilerin, çağrı üzerine çalışan işçilerin, kaçak çalıştırılan işçilerin sayısı milyonları aştı. Hükümet, birçok kez söz vermesine rağmen, bu işçilerin sorunlarına eğilmedi. Bu işçilerimizin sorunları Anayasa değişikliği sonrasında çözülecek mi? HAYIR.

Kiralık işçilik vardı; şimdi de işçi kiralama bürolarının, işçi simsarlığının kurulmasına izin verildi. İşçilerimiz, araba kiralanır gibi kiralanıyor. Kiralık işçiliği, işçilerin köleleştirilmesini Anayasa değişikliği mi engelleyecek? HAYIR.

Hükümet grevleri erteliyor ve böylece fiilen yasaklıyor. Ayrıca grev hakkını daha da kısıtlayıcı düzenlemeler getirildi. İşçinin ekmek ve hak mücadelesinin en önemli araçlarından olan grev hakkı, Anayasa değişikliğiyle genişletilecek mi? HAYIR.

2017 yılında 700 bine yakın işçinin toplu iş sözleşmeleri var. 3 milyon memurun ve sözleşmeli personelin 2018 ve 2019 zamları da Ağustos ayında görüşülecek. Anayasa değişikliği, yapılacak zamları artıracak mı? HAYIR.

Milyonlarca işçimiz, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirmesine rağmen, emekli olamıyor. Emeklilikte yaşa takılanların sorunları Anayasa değişikliğiyle çözülecek mi? HAYIR.

Emeklilere üç yıl için verilecek banka promosyonu komik düzeyde. Bu miktarı artırmak için Anayasa değişikliği mi gerekli? HAYIR.

Türkiye bugün içte ve dışta, emperyalistlerin piyonlarıyla, bölücü terör örgütüyle, Fethullahçı casusluk ve terör örgütüyle, IŞİD’le savaşıyor. Anayasa değişikliği, terörle mücadelede milletimizi birleştirecek, Türk ordusunu güçlendirecek mi? HAYIR.

Anayasa değişiklikleri işçilerimizin, memurlarımızın, sözleşmeli personelimizin, işsizlerin, emeklilerin, bir bütün olarak Türkiye halkının, Türk milletinin hiçbir sorununu çözmeyecektir.

Eğer bu anayasa değişiklikleri kabul edilirse, o zaman işçi ve memur haklarına büyük saldırılar gündemdedir.

Belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaştırılmasıyla, kıdem tazminatı ortadan kaldırılacaktır veya kıdem tazminatı fonuyla bu hak iyice kısıtlanacaktır.

Esnek çalışma, kiralık işçilik, çağrı üzerine çalışma, denkleştirme, işten çıkarmalar daha da yaygınlaştırılacaktır.

Taşeron işçilerinin sömürülmesi daha kötü biçimlerde sürdürülecektir.

Ücret ve kıdem tazminatı alacaklarında zamanaşımı süreleri kısaltılacaktır.

Devlet Memurları Kanunu değiştirilecek, devlet memurlarının iş güvencesi ortadan kaldırılacaktır. Devlet memurluğu yerine hükümet memurluğu anlayışı daha da yaygınlaştırılacaktır.

Giderek derinleşen ekonomik krizin yükü, işçilerin, memurların, emeklilerin sırtına yıkılacaktır.

Bütün bunlar ve burada saymadığımız diğer nedenlerle, Anayasa değişikliklerine HAYIR diyoruz.

Vatan Partisi, tüm kadrolarıyla, işçimizin, memurumuzun, emeklimizin hakkını koruyabilmek için ülkemizin dört bir yanında güçlü bir kampanya yürütmektedir.

11 Mart Cumartesi günü toplanacak olan 10. Genel Kurultayımız bu kampanyamıza yeni bir ivme kazandıracaktır.

Tüm halkımızı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda saat 10’da başlayacak kurultayımıza davet ediyoruz.

İşçi ve kamu görevlileri sendikalarını da bu konudaki tarihsel sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

ulusalkanal.com.tr

vatan partisi referandum işçi yıldırım koç