Almanya'dan IŞİD tezkeresi

Amerika öncülüğündeki koalisyonunun önemli ortağı olan Almanya hükümeti, parlamentodan IŞİD tezkeresini, Tezkere ile Almanya, IŞİD'le mücadele koalisyonuna bin 200 asker, yakıt ikmal uçağı, askeri keşif uçakları ve bir fırkateyn ile destek verecek

Almanya'dan IŞİD tezkeresi

Alman askerlerinin IŞİD'e koalisyonu kapsamında operasyonlara aktif olarak katılmasını öngören tezkere, Alman Parlamentosu'nda kabul edildi.

Federal Meclis'teki oylamaya 598 milletvekili katıldı. 445 milletvekili kabul oyu verdi, 146 milletvekili ise operasyona katılma kararına karşı çıktı. 7 milletvekili de çekimser kalmayı tercih etti.

Meclis'de kabul edilen tezkere ile Almanya Suriye ve Irak'taki IŞİD operasyonlarına aktif olarak destek verecek. Bu amaçla bölgeye yakıt ikmal uçağı, askeri keşif uçakları ve bir fırkateyn ile bin 200 asker gönderilecek.

Alman askerleri IŞİD koalisyonu'na destek olacak ancak savaş uçakları bombardımana katılmayacak. Almanya'nın göndereceği 6 Tornado uçağı sadece keşif uçuşları yapacak. Yakıt ikmal uçağı ise müttefik bombardıman uçaklarının daha uzun süre havada kalabilmesine yardımcı olacak.

Alman donanmasına ait "Augsburg" fırkateyni ise Fransız uçak gemisi "Charles de Gaulle"yi korumak için Doğu Akdeniz'e gönderilecek.

Peki Alman ordusuna ait uçaklar nerede konuşlanacak? Bu sorunun yanıtı hafta başında Ankara'ya gönderilen mektupla ortaya çıkmıştı.

Suriye'deki etkinliğini arttırmak isteyen Almanya ve Fransa, savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssünü kullanabilmesi için Türkiye'ye niyet mektubu iletmişti.

Almanya'nın talebi İncirlik. Alman keşif ve ikmal uçakları, bombardımana katılacak Fransız uçaklarına destek verecek. Fransa'nın Türkiye'den isteği ise acil durumlarda İncirlik ve diğer askeri üsleri kullanmak. Fransa'nın diğer talebi, uçak gemisi Charles De Gaulle’ün Mersin’deki Taşucu Limanını lojistik amaçla kullanabilmek. Ankara'nın Almanya ve Fransa'nın taleplerine sıcak baktığı belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr