İşte AKP'nin erken seçim formülü

Erken seçim olasılığı artıyor mu? AKP bir yandan CHP ile koalisyon müzakerelerini yürütürken bir yandan da erken seçimin hazırlıklarını yapıyor. AKP, Cumhurbaşkanının vereceği bir karar yerine Meclis’ten çıkarılacak bir kararla seçime gidilmesi formülü üzerinde duruyor.

İşte AKP'nin erken seçim formülü

AKP erken seçime gitmeyi kolaylaştıracak formüller üzerinde duruyor.

Koalisyon kurulamaması durumunda Anayasa’daki yetkisi çerçevesinde seçimin Cumhurbaşkanı kararıyla yenilenmesi gündeme gelecek.

Bu durumda dört partinin de yer alacağı Geçici Bakanlar Kurulu oluşturulacak. AKP kulislerinde mevcut hükümetin iş başında kalmasına imkan tanıyacak bir yöntemin zorlanacağı konuşuluyor. Erken seçim kararını Cumhurbaşkanın yerine Meclis'in vermesini sağlayacak bir yasa değişikliği düşünülüyor.

Bu noktada da grup önerisi yoluyla Meclis’ten seçim kararı çıkarılması için istişareler yapılıyor.

Yasa yerine Meclis kararının tercih edilme nedenleri arasında yasalar için Anayasa Mahkemesi’ne yapılabilecek iptal başvuruları göz önünde bulunduruluyor. Çünkü Meclis kararları için itiraz yolu kapalı. 2007 seçimlerinde de AKP’nin verdiği seçim önergesinin kabulü yoluyla Meclis kararıyla seçime gidilmişti.

Öte yandan önceki gün CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına AKP’nin işi ağırdan aldığını ve erken seçim olasılığının güçlendiğini belirttiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına, “samimi bir şekilde görüşmelerimizi sonuna kadar sürdüreceğiz masadan kalkan taraf biz olmayacağız” dediği öğrenildi.

ulusalkanal.com.tr