Erdoğan, Barzani ile görüşecek

Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesi ile "Bölünme Açılımı" süreci Diyarbakır'da kritik bir kavşağa geldi. Başbakan Erdoğan, bütün diplomasi kurallarını hiçe sayarak Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Diyarbakır'da bir otel odasında görüşecek. Buluşma 16 Kasım günü olacak. Açılım süreci, Suriye'deki Kürtler gibi konular Barzani ile bu koşullarda müzakere edilecek.

Büyük Ortoğu Projesi kapsamında yürütülen bölünme açılımı sürecinde AKP hükümeti Barzani açılımı yapma hazırlığında. Erdoğan, bu kapsamda Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşecek. Görüşmenin adresi ise Diyarbakır.

Erdoğan - Barzani zirvesi 16 Kasım'da. Başbakanlık kaynakları görüşmenin saat 18.00'de Green Park Otel'de olacağını bildirdi.

Görüşmeyle, Diyarbakır'ın BOP projesinde siyasi bir merkez olması yönünde önemli bir fotoğrafı verilecek. Bu manevrayla Barzani'nin Türkiye Kürtleri nezninde siyasi bir otorite olmasının önü açılmış olacak.

AKP'nin Barzani hamlesi, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde PKK'nın dışında fiilen Barzanici politkalara da vize vermek anlamına gelecek.

AKP bu yolla Barzani'yi PKK'ya karşı denge unsuru olarak kullanma hesabında. Zira son dönemde Barzani ile PKK arasında Suriye Kürtleri üzerinde anlaşmazlık çıktı. PKK ve Suriye kolu PYD, Barzani'yi "Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplara yardımcı olmamakla" suçladı. Diğer yandan Kasım ayı sonunda Erbil'de toplanması planlanan Kürt Ulusal Kongresi, PKK ve Barzani arasındaki delege anlaşmazlığı yüzünden 3. kez ertelendi.

Bu koşullarda Başbakan Erdoğan bütün diplomasi kurallarını çiğneyerek Barzani'yle Diyarbakır'da buluşma kararı aldı. Böylece Irak içindeki ayrılıkçı yerel yönetim, Ankara dışında ağırlanıp, muhatap olarak kabul edildi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye diyarbakır erdoğan barzani