Askeri liseler, akademiler ve yargı kaldırılacak

TSK'nın örgütlenme şemasında yapılacak değişiklikler konusunda ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderler zirvesinde de ele alındı. Bu kapsamda yapılacak değişliklikler TSK'daki gücün diğer kurumlarla paylaştırılmasını içeriyor. Askeri liseler ve askeri yargının da kaldırılması gündemde.

Askeri liseler, akademiler ve yargı kaldırılacak

AKP'nin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeler ile TSK'nın örgütlenme şeması baştan aşağı değişmesi planlanıyor.

Başarısız darbe girişimi sonrası alınacak tedbirler TSK'daki gücün kurumlara dağıtılmasını içeriyor. Bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı ya da Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmayacak. Bunun yerine Jandarma'nın İçişleri Bakanlığına, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak. Cumhurbaşkanlığı muhafız alayı da lağvedilecek.

Hükümetin mini anayasa paketinde yer vermeyi planladığı bir konu ise askeri yargı. Buna göre AKP, disiplin mahkemeleri dışındaki askeri mahkemelerin tümüyle kaldırılmasını gündeme getirecek.

Askeri liseler kapatılıcak. Subay ihtiyacı KPSS puanlarına göre üniversite mezunları arasından seçilecek. Bir süre askeri eğitim verilmek suretiyle kıta görevine çıkmaları sağlanacak. Şu anda askeri liselerde okuyan öğrenciler, normal devlet okullarına aktarılacak. Mevcut harp okulu öğrencileri branşlarına göre kamu yönetimi ve mühendislik fakültelerine dağıtılacak.

Kurmay subay yetiştiren akademilerle ilgili de çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaya göre harp akademilerinin kapatılıp kurmay subaylık sınavını kazanan subayların doktora eğitiminden geçirilmesi planlanıyor.

Öte yandan subaylığa giriş sınavlarında sağlık kurulu raporu kritik önem taşıyor. Bu noktada devreye GATA'da Sağlık Bakanlığı'na bağlanacak.

Kurmay subay olmayıp sınıf subayı olanlar sadece tuğgeneral ve tümgeneral olabiliyordu. Yeni sistemde sınıf subaylarından başarılı olanlar için de korgenerallik ve orgenerallik yolu açılacak.

Atamalarda Milli Savunma Bakanlığı daha etkin konuma getirilecek. Bakan hem kendi bakanlığında hem de kuıvvet komutanlarının atamasında yetkili olacak. Bu atamalar için Milli Savunma Bakanı'nından "uygun görüş" alınacak. Bakanın uygun görmediği bir atama yapılamayacak.

ulusalkanal.com.tr

Askeri Liseler